75 jaar vrijheid: veertien oorlogs- en herdenkingsmonumenten in gemeente Loppersum voorzien van informatiebord

Wethouder Rudi Slager bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Loppersum. Met rechts een informatiebord. Foto: Jan Pitt

Wethouder Rudi Slager van Loppersum heeft maandag een informatiebord onthuld bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Loppersum. Hij sloot hiermee een in het kader van 75 jaar vrijheid gehouden project af, waarbij veertien oorlogs- en herdenkingsmonumenten in de gemeente Loppersum zijn voorzien van een informatiebord.
Lees meer over
Loppersum

De borden bevatten informatie over de geschiedenis van het monument en geven inzicht in wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in de verschillende dorpen van de gemeente Loppersum.

,,Tijdens de jaarlijkse herdenkingen, die worden bezocht door jong en oud, werden soms vragen gesteld over de monumenten. Wat voor betekenis heeft het monument en wat vertellen de Hebreeuwse teksten over het monument? Met het plaatsen van informatieborden bij de monumenten wordt hier een antwoord op gegeven”, zei Slager bij het monument op de begraafplaats in Loppersum. Dit in mei onthulde monument werd geplaatst ter nagedachtenis aan zeven Canadese soldaten die daar tijdelijk begraven hebben gelegen.

De onthulling van de informatieborden zou in mei al plaatsvinden, maar werd vanwege de coronavirus opgeschort.

Fietsroute langs oorlogs- en herdenkingsmonumenten

Aan de oorlogs- en herdenkingsmonumenten is een fietsroute, getiteld: Vrij uitzicht over herwonnen land , gekoppeld. Deze 53 kilometer lange fietsroute voert langs alle veertien monumenten.

Zowel de informatieborden als de fietsroute zijn ontwikkeld door de toeristische organisatie Stichting Top van Groningen .

Nieuws

Meest gelezen

menu