Erfgoedvereniging Bond Heemschut tegen sloop steenfabriek Enzelens in Garrelsweer. ‘Het verdwijnen ervan zou een groot verlies'

De voormalige steenfabriek Enzelens in Garrelsweer. Foto: Eigen foto

Erfgoedvereniging Bond Heemschut roept de gemeente Loppersum op de sloopmelding voor voormalig steenfabriek Enzelens in Garrelsweer niet direct te accepteren. Ze vindt dat eerst bekeken moet worden of delen van de fabriek behouden kunnen blijven.

Steenfabriek Enzelens is rond 1868 gesticht door toenmalig burgemeester P.W. Tichelaar van Loppersum. Heemschut noemt de fabriek, die haar deuren in 1969 sloot, historisch interessant vanwege de aanwezigheid van een aantal uit 1889 daterende gave droogloodsen. Ze betreurt het dat het complex, of delen ervan, niet terecht is gekomen op de lijst met karakteristiek panden.

Groninger baksteenindustrie

‘Door het hoge ijzergehalte en fijnkorrelige structuur van de vette knikkerklei moesten de geproduceerde drainneerbuizen langzaam drogen, voordat ze gebakken konden worden. Om dit langzame drogen te kunnen regelen werd de luchtstoom gereguleerd door middel van draaibare luiken. Deze manier van drogen is een zeer karakteristiek element van de Groninger baksteenindustrie’, legt Heemschut in een persbericht uit.

De droogloods in Garrelsweer is de enige uiterlijk nog gave Groningse droogloods in de hele provincie. ‘Het verdwijnen ervan zou een groot verlies zijn voor het cultureel erfgoed in de provincie, en zou daarom voor het nageslacht bewaard moeten blijven’, stelt Heemschut.

Ook de ligging aan het Damsterdiep is volgens Heemschut kenmerkend. ‘Deze waterweg diende als transportverbinding voor de aanvoer van turf uit de veenkoloniën. In hoogtijdagen stonden aan het Damsterdiep dertien steenfabrieken.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Loppersum
menu