Het Groninger Landschap schoont terrein steenfabriek Rusthoven in Wirdum op (en houdt daarbij rekening met broedvogels en vleermuizen)

Foto Archief DVHN

Het Groninger Landschap start maandag met het opschonen van het terrein van steenfabriek Rusthoven in Wirdum. Daarbij wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de op het terrein aanwezige broedvogels en vleermuizen.

Rusthoven is de enige overgebleven steenfabriek met ringoven in de provincie Groningen. Het Groninger Landschap, sinds begin 2019 eigenaar van de steenfabriek en het omliggende terrein, wil dit industriële erfgoed dat herinnert aan de Groningse baksteenindustrie, voor de toekomst bewaren.

Kosten van de saneringswerkzaamheden

De natuurbeschermer wil het terrein saneren en opruimen, de ringoven conserveren, aanwezige vleermuizen beschermen en het terrein openstellen voor publiek. Om een goede inschatting te kunnen maken van de kosten van de saneringswerkzaamheden, wordt het terrein eerst opgeschoond.

Broedvogels en vleermuizen

Het opschonen bestaat uit het snoeien van planten en bomen. Dit gebeurt onder begeleiding van ecologisch adviesbureau Ecosensys; om eventueel aanwezige broedvogels niet te verstoren.

Een groot aantal bosschages en bomen blijft ongemoeid: voor de aanwezige vleermuizen in het gebied.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Loppersum
menu