Monument voor zeven gesneuvelde Canadese soldaten op begraafplaats Loppersum

De Canadese vlag. Foto: Pixabay

Op de algemene begraafplaats in Loppersum wordt maandag 4 mei een monument onthuld voor de zeven Canadese soldaten die daar tijdelijk begraven hebben gelegen. Deze onthulling is vanwege de coronamaatregelen niet toegankelijk voor publiek.

Het monument bestaat uit een esdoornblad (maple leaf) in cortenstaal, met daar bovenop een roestvrijstalen plaat met het gestileerde esdoornblad uit de Canadese vlag. De namen van de zeven soldaten van het regiment Royal Winnipeg Rifles zijn erin gegraveerd.

Nagedachtenis Canadese soldaten eren

Johan Schansker nam namens de Historische Vereniging Loppersum het initiatief voor het monument. Hij is al jaren bezig met het verzamelen en documenteren van de gevechtshandelingen en troepenbewegingen van de geallieerden tijdens de bevrijding van Loppersum in 1945.

‘Deze zeven Canadezen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Eén van hen is omgekomen bij de gevechten om het dorp, de anderen in de buurt. Met dit monument willen we hun nagedachtenis eren’, stelt hij in een persbericht.

De Historische Vereniging Loppersum vertelt op haar website de persoonlijke verhalen van de Canadese soldaten. De soldaten hebben tot het voorjaar van 1946 op de begraafplaats in Loppersum begraven gelegen. Vervolgens zijn zij herbegraven op het ereveld Canadese Begraafplaats Holten op de Holterberg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Loppersum
menu