Rederijkerskamer Sappho viert 160-jarig bestaan met expositie in De oude slagerij in Loppersum

Leven van Rederijkerskamer Sappho bij het 50-jarig bestaan in 1910. Met rechts het inmiddels 130 jaar oude vaandel. Foto: W.F. Pastoor

Het 130 jaar oude vaandel van rederijkerskamer Sappho hangt vanaf dinsdag enkele maanden in De oude slagerij in Loppersum. Deze jarenlang verloren gewaande vlag is het pronkstuk van een expositie naar aanleiding van het 160-jarig bestaan van de Lopster rederijkerskamer.
Lees meer over
Loppersum

Rederijkerskamer Sappho vier haar 160ste verjaardag met met een tijdelijke expositie in De oude slagerij. Naast het vaandel, dat na een intensieve zoektocht in verwaarloosde staat werd teruggevonden, zijn hierin foto’s te zien van voorstellingen en optredens. Verder worden onder meer notulenboeken en tekstboekjes van voorstellingen, affiches en kostuums getoond.

Daarnaast is een briefwisseling met de vermaarde Britse (toneel)schrijver Agatha Christie, naar aanleiding van een onopgeloste moord in een door haar geschreven toneelstuk, te bezichtigen.

Algemeen Beschaafd Nederlands oefenen

Het toen nog naamloze ‘reciteercollegie te Loppersum’ hield 6 oktober 1860 haar eerste vergadering. Belangrijkste doelstelling was de leden te oefenen in het Algemeen Beschaafd Nederlands, naast het Gronings dat in die tijd de omgangstaal was.

Sappho brengt nog regelmatig voorstellingen op de planken.

De tentoonstelling loopt tot begin december. De oude slagerij, de museumwinkel van de Historische Vereniging Loppersum aan de Hogestraat 19, is op vrijdagen tussen 15.00 en 17.00 uur en op zaterdagen tussen 10.00 en 13.00 uur geopend.

Nieuws

Meest gelezen

menu