Advocaat twee bewoners Parallelweg Hoogezand: 'ProRail dwingt sluiting overweg Hoogezand onrechtmatig af'

Foto: Pixabay.

Twee inwoners van Hoogezand dreigen te worden afgesloten van de openbare weg doordat ProRail een overweg wil sluiten. Volgens de advocaat van de inwoners gebeurt dit zonder overeenstemming en onrechtmatig.

De bewoners van een perceel achter de spoorwegovergang, aan de Parallelweg in Hoogezand, hebben een recht van overpad op de overweg. Hun familie maakt al 150 jaar gebruik van de overweg en het is de enige ontsluiting van hun woning.

Bij de sluiting van onbewaakte particuliere spoorwegovergangen moeten rechthebbenden toestemming geven, zo schrijft hun advocaat Jewan de Goede.

ProRail moet kosten dragen

Volgens De Goede overleggen de bewoners al jaren met ProRail en begrijpen ze dat de onbewaakte overgang gesloten moet worden. Ze willen echter dat ProRail de kosten draagt voor een alternatieve ontsluiting van hun perceel. ,,Ondanks aandringen van de bewoners zijn nog geen afspraken tot stand gekomen. ProRail dreigt de overweg volgende week vrijdag eenzijdig te sluiten.”

Chantage

Prorail zou inhoudelijk niet reageren op verzoeken van bewoners, zo meldt De Goede. ,,ProRail wil de overweg zonder afspraken en buiten de rechter om sluiten. De bewoners menen dat ProRail voor eigen rechter speelt en hen chanteert door een ultimatum te stellen. Hoewel de bewoners het maatschappelijke belang bij de sluiting van de overweg nadrukkelijk onderstrepen, menen zij dat niet zonder meer aan hun belangen voorbijgegaan kan worden.”

De bewoners hebben aan de bel getrokken bij de Commissaris van de Koning, Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen en de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, in de hoop te voorkomen dat de overweg zomaar gesloten wordt.

Update: Reactie ProRail

ProRail zegt dat gebruiksrecht dat op deze overweg rust, per 1 oktober is ingetrokken. Het gaat hier dus niet om eigendomsrecht want dat zou een andere zaak zijn. De overweg gaat 16 oktober uit het spoor. 

Woordvoerder Aldert Baas: ,,Het is onzin dat bewoners op een eiland komen te zitten. We herkennen ons ook niet in de bewering dat bewoners zouden moeten betalen voor een oplossing. Voordat de overweg dicht gaat, komt er een nieuwe ontsluitingsweg. Daar koopt ProRail grond van de gemeente voor aan.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu