Bevolkingsonderzoek borstkanker: het onderzoekscentrum staat in Slochteren

Onderzoekswagen Bevolkingsonderzoek Noord. Foto: Bevolkingsonderzoek Noord.

Vrouwen uit de gemeente Midden Groningen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen vanaf 9 november weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot eind december 2021 te vinden op het parkeerterrein naast sporthal Duurswoldhal te Slochteren.
Lees meer over
Midden-Groningen

Dat meldt Bevolkingsonderzoek Noord.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Uitnodiging later door personeelstekort

Voorlopig is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, schrijft Bevolkingsonderzoek Noord. ‘Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen.’

Gelijk aanbod

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. ‘Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.’

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker staat op bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu