Ga zelf een verhaal schrijven, een fabel of een mop. Schrijfcafé Hoogezand gaat van start

Anneke Tiddens en Gerard Rozeboom van schrijfcafé Hoogezand. Foto Cindy Vaessen-Houwen

Dichter Gerard Rozeboom en Anneke Tiddens van de bibliotheek hebben de handen ineen geslagen voor schrijfcafé Hoogezand. Het schrijfcafé is elke derde maandag van de maand open. De aftrap is op maandag 20 september van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek.

,,We hadden al eerder het voornemen voor een schrijfcafé, maar vanwege corona kwam het er niet van. Hier in de bibliotheek hebben we een mooie plek om te schrijven en kunnen we er gelijk boeken erbij zoeken die aanleiding geven om te schrijven, te lezen en om te inspireren.”

De bedoeling is om elke maand een onderwerp of thema centraal te stellen. ,,Eerst is er een welkom en dan volgen een aantal kernpunten of een voorbeeld waarvan de deelnemers gebruik kunnen maken. Hiermee kunnen ze vervolgens op een speelse manier gaan schrijven.” De ene keer kan een vorm centraal staan, een andere keer een thema. In december zou dat ‘feest’ kunnen zijn. ,,We beginnen met een ‘ikje’. Dat is een korte anekdote waardoor de deelnemers op een leuke manier op gang komen met gelijk wat humor erbij. Zo houden we het de eerste keer zo gemakkelijk mogelijk voor de deelnemer. Een ‘Ikje’ is een persoonlijke ervaring of anekdote van maximaal 120 woorden. Ze verschijnen al jaren in de NRC.” Verder komt onder meer een fabel schrijven, een mop schrijven en schrijven over de ervaringen in de coronaperiode aan bod.”

‘Met elkaar plezier hebben’

Het schrijfcafé is laagdrempelig en toegankelijk. ,,Het gaat erom met elkaar plezier te hebben met taal in de breedste zin van het woord. Je hoeft geen ervaring met schrijven te hebben.” Soms zal een gast worden uitgenodigd om wat te vertellen en vragen te beantwoorden. Elke bijeenkomst wordt afgesloten met de vraag of iemand wil voorlezen. Het is leuk om naar anderen te luisteren.”

Anneke en Gerard kenden elkaar al door ‘winterdichters’, Anneke vroeg zodoende of ze dit initiatief samen op konden pakken. ,,Gerard heeft een actief netwerk en kan veel mensen bij elkaar krijgen.” Gerard helpt graag mee. ,,Ik vind het hartstikke leuk om te doen, schrijven is mijn passie.”

Aan het schrijfcafé zijn geen kosten verbonden. Wie mee wil doen kan zich aanmelden via www.biblionetgroningen.nl . Er is plek voor maximaal vijftien personen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu