Gewraakte boot uit Slochterhaven afgevoerd

De boot wordt afgesleept naar Delfzijl. Foto: Herman Sandman

De half gezonken boot die illegaal in de Slochterhaven lag is dinsdagmorgen afgevoerd. De gemeente Midden-Groningen heeft de berging geregeld en verhaalt de kosten op de eigenaar.

Het verwaarloosde schip was enkele weken geleden inzet van een rechtszaak.

Na maandenlang vruchteloos overleg stelde de gemeente eigenaar Harko Kempinga een ultimatum: Hij moest de boot verwijderen, anders zou de gemeente dat laten doen. De boot lekte olie in het water.

Kempinga stapte naar de rechter, maar die stelde de gemeente in het gelijk. Ondanks dat de eigenaar ziek is, had hij tijd genoeg gehad een oplossing te zoeken, meende de rechter.

Crimineel vastgoedhandelaar Willem Endstra was eerder eigenaar

Het schip was dertig jaar geleden eigendom van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Deze kennis van topcrimineel Willem Holleeder werd verdacht van witwaspraktijken en is vermoord in 2004.

Bergingskosten ruim 10.000 euro

De boot is inmiddels total loss. Een duw- en trekboot van de provinciale waterstaat en Rijkswaterstaat brengen het gevaarte naar een werf in Delfzijl. Een tocht van tien uur. Het schip wordt daar een aantal weken opgeborgen om de eigenaar gelegenheid te geven het terug te krijgen. Hij moet dan wel eerst de bergingskosten van ruim 10.000 voldoen. Tijdens de rechtszitting gaf Kempinga aan dat geld niet te hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu