Multifunctioneel centrum Houtstek in Slochteren is opgeleverd, schoon en zo goed als klaar voor gebruik. Het wachten is alleen nog op de bestrating: 'Eerder kunnen we écht niet open'

Na jarenlang plannen maken, procederen en bouwen heeft aannemer Vriesbouw vorige week multifunctioneel centrum (mfc) Houtstek aan het Erfgoedplein in Slochteren opgeleverd. Vrijwilligers stonden met emmertjes sop klaar voor de opleveringsschoonmaak.

 Vrijwilligers van multifunctioneel centrum Houtstek aan het Erfgoedplein in Slochteren zetten met man en macht de schouders onder de opleveringsschoonmaak.

Vrijwilligers van multifunctioneel centrum Houtstek aan het Erfgoedplein in Slochteren zetten met man en macht de schouders onder de opleveringsschoonmaak. Foto: Stichting Houtstek

Wellicht handig om die dweilen vooralsnog even bij de hand te houden, want het wachten is op de bestratingsploeg van de gemeente. ,,Eerder kunnen we écht niet open.’’

Volgens het archief van deze krant werd in december 2013 voor het eerst gesproken over de invulling van de voormalige houtstek van bouwmarkt Hubo in Slochteren. Drie jaar later, oktober 2016, wordt er ‘officieel’ over gesproken.

Te modern ontwerp

De voorbije anderhalf jaar is er gebouwd aan Houtstek. Veranderde bouweisen (het gebouw moest aardbevingsbestendig worden gemaakt) en corona zorgden voor vertraging.

Stichting Vrienden van het Dorpsgezicht vochten het in hun ogen te moderne ontwerp van De Zwarte Hond aan tot de Raad van State. Die oordeelde dat de toenmalige gemeente Slochteren de bezwaren van de stichting ontvankelijk had moeten verklaren, maar dat er verder niets op Houtstek aan te merken valt.

Medio deze maand ingericht

En dus konden vrijwilligers aan de opleveringsschoonmaak beginnen. Enthousiaste Slochtenaren en WerkPro-medewerkers sopten het sanitair, lapten de ruiten en dweilden de vloeren. Vrijwilligers zorgden dit voorjaar al voor het binnenschilderwerk en de aftimmering. Medio deze maand wordt Houtstek ingericht.

Voorzitter Gert Knook van stichting Houtstek is blij met het gegroeide enthousiasme voor Houtstek van de dorpelingen. ,,Ideeën voor activiteiten blijven meer dan welkom. Het is een multifunctioneel gebouw waar in principe alles mogelijk is; cursussen, clubjes, festiviteiten, vergaderingen en workshops.’’

Knook zegt iedereen, óók de lokale ondernemers, van harte uit te nodigen om met het stichtingsbestuur de mogelijkheden te verkennen.

Kansen op arbeidsmarkt vergroten

Midden-Groningen zegde een tweejarige subsidie toe voor het beheer van het gebouw door WerkPro. Zij biedt op meerdere plaatsen in Groningen zinvolle werkprojecten aan waarin mensen werkervaring opdoen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Twee beroepskrachten en wisselende deelnemers aan WerkPro zetten mét de Slochtenaren de schouders onder Houtstek.

Terrein verandert in modderpoel

Alle neuzen in het dorp dezelfde kant op, een toenemend enthousiasme en toch kan van een officiële opening nog geen sprake zijn. De Slochtenaren wachten met smart op de gemeente Midden-Groningen. Die is verantwoordelijk voor de bestrating rondom het gebouw.

,,Eerder kunnen we écht niet open’’, zegt bestuurslid Franca Sikken. ,,Bij de eerste de beste regenbui verandert het terrein in een modderpoel. Als bestuur vrezen we dat de Houtstek niet eerder dan het najaar los kan. Hopelijk vróeg in het najaar.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu