'Met de verhalen van bewoners gaan de theatermakers van De Wijk De Wereld aan de slag.' Foxhol neemt podium Kielzog over

Het project De Wijk De Wereld wordt al vier jaar uitgevoerd in Groningen. Dit jaar komt het voor het eerst naar Kielzog waarbij Foxhol centraal staat.

Links twee inwoners van Foxhol en rechts Karin Noeken van De Wijk De Wereld tijdens een repetitie in De Klabbe Foxhol.

Links twee inwoners van Foxhol en rechts Karin Noeken van De Wijk De Wereld tijdens een repetitie in De Klabbe Foxhol. Venema Media

Bij theaterproject De Wijk de Wereld gaan de organisatoren een aantal maanden een wijk in, worden verhalen vastgelegd en theatermakers gekoppeld aan wijkbewoners. Naar aanleiding van de verhalen maken de theatermakers een voorstelling die van 24 tot en met 26 september te zien is in Kielzog.

,,Het project is een initiatief vanuit de Stadsschouwburg in Groningen”, vertelt artistiek leider Karin Noeken. ,,Het doel is om de mensen te verbinden en uit hun huis te krijgen. Te laten zien wat er allemaal gebeurt en hoe mooi de wijken zijn. Het is een groot succes en is inmiddels omarmd door de provincie, waardoor de nieuwsgierigheid toenam.

Helmi Kammenga, beleidsadviseur cultuur van de gemeente Midden-Groningen toonde zich geïnteresseerd, evenals directeur Ids Dijkstra van Kielzog. Ze staken de hoofden bijeen en besloten De Wijk De Wereld naar Hoogezand te halen in combinatie met Foxhol.

‘Zo halen we allemaal verhalen op’

Sinds midden juni lopen de mensen van het project door Foxhol. ,,We ontmoeten ontzettend veel lieve en leuke mensen en zo halen we allemaal verhalen op. We praten bijvoorbeeld ook met de jongerenwerker en anderen die mensen helpen, zoals de maatschappelijk werker. We brengen de theatermakers en bewoners bij elkaar en met de verhalen gaan de theatermakers aan de slag. Die brengen het weer naar Kielzog, door middel van muziek en beeld.”

De verhalen worden in korte scenes op verschillende plekken vertelt zoals in de theaterzaal en in de raadzaal van het het Huis van Cultuur en Bestuur. ,,Alsof je eigenlijk zo Foxhol binnenloopt.” Een van de onderwerpen kan bijvoorbeeld de toneelgroep zijn die er dertig jaar was in Foxhol, maar verdween. ,,Dan gaan we in gesprek met elkaar om te kijken of we weer zoiets kunnen opzetten, dat er zoiets ontstaat. Dat we net dat extra zetje kunnen geven.” De voorstellingen zijn op 24, 25 en 26 september om 20.15 uur en 25 september ook om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie op www.dewijkdewereld.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu