Midden-Groningen zet in op vermindering gasverbruik in véél woningen

Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

De gemeente Midden-Groningen zet de komende jaren vooral in op vermindering van het gasverbruik in véél woningen, en minder op het volledig aardgasvrij maken van huizen.
Lees meer over
Midden-Groningen

Dat blijkt uit de transitievisie warmte, waarin de gemeente aangeeft welke alternatieven er in Midden-Groningen zijn voor verwarming met aardgas.

‘Energiearmoede is een groot probleem, ook in onze gemeente, en helemaal nu met de stijgende gasprijzen. Daarom kiezen we nu voor een brede aanpak om te kijken hoe we bij iedereen het gasverbruik en dus ook de energierekening omlaag kunnen brengen’, licht wethouder Peter Verschuren in een persbericht toe.

Afscheid van aardgas

De gemeente heeft bij de totstandkoming van de transvisie warmte samengewerkt met onder andere waterschap Hunze en Aa’s, netbeheerder Enexis, woningcorporaties en bewonersorganisatie.

Volgens landelijke afspraken moet het gasverbruik in woningen in 2030 met 20 procent zijn afgenomen, als eerste stap om in 2050 aardgasvrij te zijn. De bewonersorganisaties uit Kiel-Windeweer, Lageland, Steendam en Tjuchem gaven aan graag voorop te willen lopen in het afbouwen van het aardgasgebruik.

Verschuren: ‘Met die organisaties gaan we natuurlijk aan de slag: kijken hoe we dit samen kunnen realiseren.’

Elke gemeente moet voor eind 2021 een transitievisie warmte vastgesteld hebben. De visie van de gemeente Midden-Groningen komt in november aan de orde in de gemeenteraad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu