Nieuwe stichting gaat onderzoeken welke in de oorlog omgekomen Midden-Groningers moeten worden geëerd met een struikelsteen

Stolpersteine voor het gezin Stoppelman. Foto: Henk Bakker

In Midden-Groningen wordt een stichting opgericht die gaat onderzoeken welke in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joden, Sinti, Roma en verzetsstrijders uit die gemeente nog geen struikelsteen (of: Stolperstein) hebben.

Struikelstenen zijn kleine koperen tegeltjes die in de stoep bij huizen worden geplaatst waar voor de oorlog Joden woonden die zijn gedeporteerd en vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

In het ene dorp wel struikelstenen, in het andere niet

Nadat de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde in 2018 samensmolten in de nieuwe gemeente Midden-Groningen, bleken in het ene dorp wel struikelstenen te zijn geplaatst en in het andere dorp niet.

Reden voor de gemeente, naar aanleiding van een breed aangenomen motie van de gemeenteraad, op zoek te gaan naar mensen die de kar willen trekken in het historisch onderzoek naar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Midden-Groningen.

Me dewerkers van de gemeente en het Historisch Archief Midden-Groningen hebben inmiddels een digitale storymap ontwikkeld met alle struikelstenen die nu al in Midden-Groningen te vinden zijn.

Voorzitter Koos van der Span

Met Koos van der Span is al een voorzitter voor de stichting (in oprichting) Herdenkingsstenen Midden-Groningen gevonden. Hij wil heel graag in contact komen met mensen die bestuurslid willen worden en/of als vrijwilliger willen helpen. Belangstellenden kunnen zich per e-mail melden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu