Nieuwe uitgave historische vereniging Bie t Schildt; boek met sporen uit de Tweede Wereldoorlog, met handige routekaart om zelf te ontdekken

Oorlogsmonument Siddeburen. foto historische vereniging bie t schildt

Historische vereniging Bie t Schildt heeft een boek met routekaart uitgegeven onder de titel ‘Sporen van de Tweede wereldoorlog. Plekken in de oostelijke Woldstreek om bij stil te staan’.

In het boek wordt aandacht besteed aan historische plekken in Siddeburen en omgeving die verwijzen naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Het boek wil een stimulans zijn om mensen aan de hand van historische gebeurtenissen hun eigen omgeving te laten ontdekken.

Oorlogshandelingen

Teksten en foto’s in het boek geven een beeld van wat zich tijdens de Duitse bezetting in de oostelijke Woldstreek heeft afgespeeld. Op bijna 50 plekken in een gebied dat grotendeels samenvalt met de voormalige gemeente Siddeburen, laat Bie t Schildt zeer uiteenlopende gebeurtenissen herleven.

,,Een hedendaagse registratie van gebeurtenissen die het na ruim 75 jaar nog waard zijn om even bij stil te staan’’, zegt Johan Steenhuizen, secretaris van Bie t Schildt.

Waar bij de bevrijding slachtoffers vielen

Voor geïnteresseerde lezers is een routekaart bijgevoegd. De route kan lopend, met de fiets of in de auto worden afgelegd en voert langs plekken waar oorlogshandelingen plaatsvonden, verzetsstrijders of joden woonden, op welke plaatsen onderduikers verborgen zaten en waar bij de bevrijding slachtoffers vielen.

Het boek verschijnt in twee verschillende versies. Voor de leden van Bie t schildt wordt een langere versie uitgegeven. Een samenvatting verschijnt voor leerlingen in groepen 7 en 8 van basisscholen in het werkgebied van de vereniging (beide basisscholen in Siddeburen) en klassen 1 en 2 van de Rutger Kopland School in Siddeburen.

Ooggetuigen 1940-1945

In 2020 gaf historische vereniging Bie t Schildt het boek Ooggetuigen 1940-1945 uit. ,,Daarvoor was ook bij niet leden veel belangstelling’’, zegt Steenhuizen. ,,Dat is voor ons aanleiding om ook niet-leden van de vereniging in staat te stellen het nieuwe boek te kopen.’’

Sporen van de Tweede Wereldoorlog is voor 15 euro verkrijgbaar bij Petra’s Warenhuis in Siddeburen. Daar is ook de laatstverschenen editie van het tijdschrift van Bie t Schildt te koop. Naast aandacht voor de gebeurtenissen in oorlogstijd, staat daarin een interview met Jolinus Moedt uit Siddburen en een reportage over het traditioneel oogsten van witte bonen op ruiters.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu