Ooggetuigen 1940-1945: ruim dertig persoonlijke verhalen over de oorlogsjaren in Siddeburen en omgeving

Omslag van ‘Ooggetuigen 1940-1945. Bezetting en bevrijding in woord en beeld’.

Om te voorkomen dat de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding vervliegen, heeft historische vereniging Bie t Schildt het boek ‘Ooggetuigen 1940-1945. Bezetting en bevrijding in woord en beeld’ uitgegeven. Dit boek bevat ruim dertig verhalen over de oorlogsjaren in Siddeburen en omliggende dorpen.
Lees meer over
Midden-Groningen

De redacteuren An Wildeman, Riet van Eerden, Johan Steenhuizen en Alie Wiegman nemen de lezers aan de hand van vertellingen van ooggetuigen, overleveringen en interviews mee naar de oorlogsjaren. De veelal nooit eerder op schrift gestelde verhalen geven vanuit een persoonlijke invalshoek een beeld van wat de Duitse bezetting voor de inwoners van Siddeburen en omgeving heeft betekend.

Aldus komen onder meer de schaarste aan spullen, de hongerkinderen uit het Westen en de verplichte tewerkstelling van mannen aan de orde. Maar ook de onderdrukking, het verzet en de represailles van de Duitsers komen voorbij, evenals de volle schuilkelders, de angst voor de bommen en de vernielingen.

Jodenvervolging in Hellum en Siddeburen

Ook wordt aandacht geschonken aan de Jodenvervolging. Hellum, Siddeburen en omgeving ontkwamen er niet aan dat Joodse dorpsgenoten werden weggevoerd. De achtergebleven familieleden vonden een onderduikadres in de buurt. Tot een anonieme briefschrijver meer dan twintig mannen, vrouwen en kinderen verried, met hun dood als gevolg.

Officiële presentatie volgt

Ooggetuigen 1940 – 1945. Bezetting en bevrijding in woord en beeld is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Midden-Groningen. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Petra’s Warenhuis in Siddeburen en het Stenenmuseum in Slochteren.

Het boek wordt officieel gepresenteerd wanneer de (corona)omstandigheden dat toelaten.

Nieuws

Meest gelezen

menu