Permanente bewoning ‘Smurfendorp’ De Leine in Kropswolde definitief niet meer toegestaan: bewoners hebben een jaar de tijd om een ander huis te vinden

Permanente bewoning van De Leine is vanaf 1 juni niet meer toegestaan. Foto: Archief Reyer Boxem

Bewoners van recreatiebungalowpark De Leine in Kropswolde hebben een brief van gemeente Midden-Groningen ontvangen waarin staat dat permanente bewoning op het park vanaf 1 juni 2020 niet meer is toegestaan.
Lees meer over
Midden-Groningen

In 2017 besloot de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer uitsluitend recreatieve bewoning toe te staan op De Leine. Na gesprekken met belanghebbenden, onder wie de bewonersvertegenwoordiging van de Leine en ondernemers, wordt dit besluit alsnog uitgevoerd, zegt wethouder Jan-Jakob Boersma.

Boersma: ,,Dit is een langlopende kwestie die betrokkenen heel rechtstreeks kan raken. We hebben echt de tijd willen nemen voordat we tot uitvoering overgaan van het besluit uit 2017. De bewoners en bedrijven hebben er belang bij dat we grondig de juiste mogelijkheden en belangen afwegen”.

Vanaf 1 juni illegaal

Vanaf 1 juni 2020 hebben bewoners die tot nu toe permanent in de recreatiewoningen van De Leine hebben gewoond een jaar de tijd om andere woonruimte te vinden. Optreden tegen niet toegestane permanente bewoning gebeurt vanaf 1 juni 2021. Als dat nodig is worden kwetsbare gezinnen begeleid bij het vinden van een nieuwe woning.

Dwangsommen

Het besluit van de gemeente gaat met de nodige kosten gepaard. In haar brief aan de raad over de voortgang van het besluit schrijft het college van Midden-Groningen dat het verwacht voor de inventarisatie van de omvang van de illegale bewoning op De Leine 20.000 euro nodig te hebben. Vanaf 1 juni 2021 zal handhaving van het besluit jaarlijks 50.000 euro kosten. Als na verloop van tijd blijkt dat de bewoning op het park weer is zoals het hoort, kan dit budget naar beneden worden bijgesteld, zo schrijft het college. ,,Daarnaast is de verwachting dat een deel van de kosten door het innen van opgelegde dwangsommen weer naar de gemeente terugvloeit.”

Nieuws

menu