Piek hooikoortsseizoen op komst: ondanks droogte komt gras massaal tot bloei

Foto: ANP

Deze week begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Ruim twee miljoen Nederlanders met een graspollenallergie zullen ernstige hooikoortsklachten ondervinden.

Door de droogte is een vroege piek mogelijk voorkomen, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline. ,,De droogte zal er echter niet voor zorgen dat de grassenpiek uitblijft. Ook in het droogste jaar tot nu toe, 1976, liep de graspollenconcentratie flink hoog op.”

Graspollen zorgen bij mensen die daar gevoelig voor zijn voor allergische reacties als jeukogen, niesbuien, snotteren en hoesten.

Tot en met begin juni bijna geen regen

Van Wezel: ,,De piekperiode van het graspollenseizoen zal de komende dagen beginnen. De regen van het afgelopen weekend zal de bloei van de grassen bevorderen. De massaal aanwezige bloeihalmen in bermen en grasvelden zullen de komende dagen hun pollen aan de lucht afgeven. Tot en met begin juni valt waarschijnlijk geen regen van betekenis. Hierdoor neemt de hoeveelheid pollen in de lucht toe en dat heeft meer hooikoortsklachten tot gevolg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu