Pittig Gekruid organiseert een vredescafé in de bibliotheek van Hoogezand. 'Juist nu is het belangrijk om voor de vrede op te staan'

Stichtingsvoorzitter van Pittig Gekruid Charles Goudsmit (rechts) en vrijwilliger Jelte Hommes (links).

Tijdens de vredesweek (van 17 tot en met 25 september) houdt de stichting Pittig Gekruid zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur een vredescafé in de bibliotheek van Hoogezand. Aisha Bukhari is die dag eregast en zal via een videoverbinding een podium krijgen om als Afghaanse die in Europa wil studeren haar verhaal te vertellen. Stichtingsvoorzitter Charles Goudsmit en vrijwilliger Jelte Hommes leggen het hoe en waarom achter dit initiatief uit.
Lees meer over
Midden-Groningen

Pittig Gekruid. Jullie zetten je vast niet in voor het behoud van het recept voor stamppot boerenkool. Wat doen jullie?

„De stichting is in het leven geroepen om meer inclusief te denken. In de provincie Groningen is haast geen podium voor meerstemmigheid. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat maatschappelijke problematieken als milieu, migranten, racisme en gender een podium krijgen.”

Wat houdt de vredesweek in?

„De vredesweek is al vijftig jaar een week waarbij er activiteiten door het hele land worden georganiseerd om stil te staan bij wat het betekent om in vrede te mogen leven. We hebben in een korte tijd gezien hoe in een land als Afghanistan basale mensenrechten zijn ontmanteld en hoe er weer een oorlog op het Europese continent is ontstaan. Zaken die we tot voor kort als onmogelijk hadden geacht. Juist nu is het daarom belangrijk om voor de vrede op te staan.”


Waarom geven jullie Aisha Bukhari een podium?

„Aisha is de Afghaanse penvriendin van Jelte. Als jonge vrouw had zij net haar bachelordiploma aan de universiteit van Kabul gehaald toen de Taliban aan de macht kwam. Omdat de Taliban niet wil dat vrouwen een geëmancipeerd leven kunnen leiden, hebben zij de stekker uit haar masteropleiding gender- en vrouwenstudies getrokken. Hoewel het heel erg moeilijk is om in een dergelijke situatie te blijven werken, wil Aisha zich blijven inzetten voor het onderwijs in haar land. Haar plan is om in Europa haar opleiding te voltooien en vervolgens met deze extra kennis terug te keren naar Afghanistan. Aisha is inmiddels toegelaten aan de universiteit van Milaan, het is echter nog maar de vraag of zij haar studie daar kan voortzetten omdat de procedures ingewikkeld zijn en studeren in Europa erg prijzig is.”


Wat is het plan zaterdag?

„Het belooft een mooie, culturele middag te worden in de bieb. Dichters met verschillende nationaliteiten zullen in hun moederstaal een gedicht over de vrede ten gehore brengen. Een aantal getalenteerde Oekraïnse vluchtelingen zal een muzikale bijdrage leveren, schrijver Vamba Sherif vertelt een verhaal en raadslid Roshano Dewnarain geeft een lezing.”


En als we toch in de bieb zijn, welke boek raden jullie aan?

De Vliegeraar van Khaled Hosseini is dé klassieker over Afghanistan. Het verhaal van de dienstmaagd door Margaret Atwood laat je invoelen wat het betekent om als vrouw onder het juk van een autoritair patriarchaal bewind te moeten leven zoals vrouwen in Afghanistan. Tenslotte is Nelson Mandela’s autobiografie De lange weg naar vrijheid misschien wel de beste aanrader voor alle mensen die behoefte hebben aan een hoopvol verhaal in deze donkere tijden. Het boek van de schrijver die op ons evenement komt spreken is ook een aanrader: De Zwarte Napoleon .”

Nieuws

menu