Populair Doe Museum, sinds twee jaar gesloten, opent deze zomer in theater Kielzog in Hoogezand

Het populaire Doe Museum herleeft deze zomer (tijdelijk) in het Hoogezandster theater Kielzog.

Het Doe Museum in Veendam bij de opening in 2016.

Het Doe Museum in Veendam bij de opening in 2016. Foto: Jan Zeeman

In de schoolvakantie kan in de theaterzaal van Kielzog met Lego worden gebouwd. Gemaakt werk wordt tentoongesteld en verkocht.

Gedwongen vertrek uit Veendam

Het Doe Museum sloot twee jaar geleden de deuren aan de Transportweg in Veendam. Daar vond het onderdak nadat het in 2016 gedwongen moest vertrekken vanuit de toenmalige Prins Bernhardhoeve uit Zuidlaren.

Het vertrek uit Veendam, waar het museum jaarlijks 20.000 bezoekers trok die zo’n 4,5 uur bleven, was eveneens gedwongen. De verhuurder had een nieuwe bestemming voor het pand.

Opgeslagen in de schuur van de familieboerderij

De inventaris, bouwstenen, kunstwerken, objecten van Lego en reproducties van wereldberoemde schilderijen op ware grootte, werden opgeslagen in de schuur van de familieboerderij van directeur Marjon Edzes in Sappemeer.

In de aanstaande schoolvakantie wordt het materiaal naar de aangepaste theaterzaal van Kielzog in Hoogezand gebracht. Daar kunnen kinderen en volwassenen zes weken lang met de bouwstenen aan de gang. De mooiste stukken worden tentoongesteld en per kilo gewicht verkocht.

Mensen stimuleren eigen talent te ontwikkelen

„Een tijdelijk Doe Museum past in de filosofie van Kielzog’’, zegt directeur Ids Dijkstra. ,,Wij willen niet alleen voorstellingen laten zien, maar stimuleren mensen ook om hun eigen talent te ontdekken en daar iets mee te doen.’’

Dijkstra vindt het Doe Museum een goede invulling voor een theater dat anders zes weken leegstaat. ,,Er is wat te doen voor de vakantievierende jeugd en wellicht is het aantrekkelijk voor toeristen die de gemeente aan doen, zeker als slecht weer-accommodatie.’’

Maak Kunst Mee komt naar je toe

Vanuit eenzelfde gedachte start komend weekend het zomerprogramma Maak Kunst Mee , met gratis workshops door professionals op locatie voor kinderen van 7 tot en met 14 jaar. Het busje rijdt komend weekend naar Meeden, daarna volgen Kolham, Overschild en Hoogezand.

Het tijdelijke Doe Museum in Kielzog Hoogezand is er vanaf 10 juli tot en met 22 augustus. Wie naar binnen wil koopt een kaartje, maar een doorlopend abonnement behoort ook tot de mogelijkheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu