SP Midden-Groningen stelt vragen over ongelijkheid bij versterking in Overschild. 'Verschillen leiden tot een scheuring in de samenleving'

Impressie van de versterking in Overschild Impressie: Archief DVHN

De SP-fractie in de gemeenteraad van Midden-Groningen constateert dat de versterkingsoperatie de samenleving van het dorp Overschild verscheurt. Ze heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan B en W van Midden-Groningen.

Waar Overschild een voorbeeldproject voor de bouwkundige versterking moest worden, en de gemeente altijd benadrukte dat het dorp als geheel versterkt zou worden, is het dorp in de praktijk in drie versterkingszones met elk tweehonderd huizen opgedeeld. Waarbij in de ene zone meer geregeld wordt dan in de andere, en mensen in de derde zone (het buitengebied) zelfs helemaal niet weten waar ze aan toe zijn.

‘Deze verschillen leiden tot een scheuring in de samenleving’, stelt de SP in een persbericht, om te benadrukken dat er ook wordt geklaagd over de rol van de gemeente.

‘Er zijn veel beloften gedaan en helaas wordt niet alles waargemaakt. Dit terwijl bij ons het beeld nog steeds leeft dat de gemeente optrekt als bondgenoot.’

Ongelijkheid

De SP wil vooral van B en W weten wat kan of wil doen aan de ongelijkheid. Zij wijst er daarbij op dat in de ‘tweede zone’ wordt gerekend met kubieke meters in plaats van vierkante meter, en dat bewoners daardoor - nieuwe woningen hebben hogere plafonds - een kleiner huis terug krijgen dan ze nu hebben. Terwijl de bewoners van de eerste zone wel terug krijgen wat ze hebben.

Ook vraagt ze B en W onder meer waarom de bewoners van de ene zone 7000 euro subsidie krijgen voor verduurzaming van de woning en de bewoners van de andere zones niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu