Stemmen op nieuwe speeltoestellen in Kolham

Carla (geel hesje) met medevrijwilligers en kinderen uit de buurt bij de speeltuin-locatie. Foto: Jessica Bosma

Bewoners uit Kolham konden afgelopen zaterdag hun stem uitbrengen op speeltoestellen voor de toekomstige speeltuin aan de Berkenlaan.

Een aantal inwoners heeft zich de afgelopen periode sterk gemaakt voor de komst van een speeltuin aan de Berkenlaan. Carla van Hooijdonk nam enige tijd geleden het initiatief hiertoe en kreeg steun van diverse medebewoners uit de wijk. „We hebben onderzoek in de buurt gedaan of er draagvlak is voor een speeltuin. Daarnaast hebben we de gemeente benaderd, en zo ook Lefier, de woningcorporatie.” Zij zijn eigenaar van het stuk grond waarop het speelparadijsje moet ontstaan. Ze kregen groen licht om het stuk grond te gebruiken voor een nieuw aan te leggen speeltuin. Een mooie uitkomst voor de kinderrijke buurt waar momenteel geen enkele speelplek is.

Om de wijk ook in de uitvoering een stem te geven, organiseerde de groep vrijwilligers afgelopen zaterdag de stemochtend. Men werd per straat in tijdsblokken uitgenodigd op de locatie aan de Berkenlaan. Zo werd grote drukte voorkomen en kon men - jong en oud - in alle rust hun stem uitbrengen. De vrijwilligers hadden hiervoor fraaie maquettes gemaakt en men kon vervolgens op papier hun voorkeuren aankruisen.

„We hebben eigenlijk twee varianten”, legt Edwin de partner van Carla uit. „Per speeltoestel kan men kiezen voor een houten of een stalen uitvoering. Zo hebben we bijvoorbeeld een houten boomhut versus een stalen klimrek, maar beide met glijbaan. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de toekomstige speeltuin een stalen klimrek krijgt met een houten wipwap bijvoorbeeld.”

Na de stemochtend wordt de balans opgemaakt. En dan? „Dan moeten we zorgen dat we geld krijgen om de boel te financieren. Hiervoor moeten we diverse sponsoren en fondsen zoals het Leefbaarheidsfonds van de gemeente aanschrijven”, legt Carla uit. Gedurende het traject worden de vrijwilligers bijgestaan door Marije Ribbink Verburgh, opbouwwerker van Kwartier Zorg en Welzijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu