Tuin borg Welgelegen in Sappemeer wordt opgeknapt: provincie Groningen geeft subsidie van 150.000 euro

Foto: Provincie Groningen.

De historische tuin van veenborg Welgelegen in Sappemeer wordt hersteld. Stichting Het Groninger Landschap krijgt hiervoor een subsidie van 150.000 euro van de provincie Groningen.

De tuinvakken worden hersteld, stinzenplanten komen terug, bomenlanen en singels worden aangepakt en het originele padenpatroon wordt teruggebracht.

Verder komen er zitbankjes en een loopbrug. Ook de binnenplaats, het terras en de parkeerplaats worden ingericht. De werkzaamheden hiervoor worden zo veel mogelijk gedaan door een speciaal opgerichte vrijwilligersbrigade met vrijwilligers van de Odd Fellows, dorpsbewoners uit Sappemeer en leden van Het Groninger Landschap. Het herstel van de borg en de tuin kost in totaal bijna 400.000 euro.

Een van de laatst overgebleven veenborgen

De borg Welgelegen in Sappemeer is een van de laatst overgebleven veenborgen in Groningen. De borg werd in 1655 gesticht tijdens de vervening van het voormalige Bourtanger Veen. Sinds 2003 is de borg met de tuin een Rijksmonument. In 2017 nam Het Groninger Landschap de borg over van de vereniging Odd Fellows. De restauratie van de borg en een aantal bouwelementen in de tuin is inmiddels begonnen.

In de stijl van 1917

Voor het herstel van de tuin is uitgebreid historisch onderzoek gedaan. Op basis daarvan wordt de tuin hersteld naar de stijl van omstreeks 1917, omdat uit deze tijd nog de meeste elementen bewaard zijn gebleven. De tuin is vrij toegankelijk voor bezoekers. Het borggebouw blijft deels in gebruik als verenigingsgebouw van de Odd Fellows, maar wordt daarnaast ook opengesteld voor bijeenkomsten en evenementen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu