Proef zelfrijdend busje uitgesteld, maar station Sappemeer-Oost gaat toch snel dicht

In Appelscha werd in 2016 al een proef gehouden met zelfrijdend vervoer. Foto: Archief Rens Hooyenga

De proef met een zelfrijdend busje tussen de treinstations Sappemeer-Oost en Hoogezand-Sappemeer kan door de coronacrisis niet tijdig worden uitgevoerd.
Lees meer over
Midden-Groningen

De provincie wilde voor de sluiting van station Sappemeer-Oost in 2020 onderzoeken of een zelfrijdend busje tussen deze halteplaats en het hoofdstation Hoogezand-Sappemeer een goed alternatief is. Daarna zou Sappemeer-Oost dicht kunnen.

De resultaten van de proef zouden worden meegenomen in een onderzoek naar vervangend vervoer en gesprekken op straat met reizigers. De resultaten van beide onderzoeken zouden in september voor het dichtgooien van Sappemeer-Oost aan Provinciale Staten worden voorgelegd.

Gedeputeerde: Proef pas eind dit jaar

Volgens gedeputeerde Fleur Gräper (D66) is het eind dit jaar pas mogelijk om een proef te doen met zelfrijdend vervoer. Ook is onderzoeks- en adviesbureau Enneus er door de coronacrisis niet in geslaagd een volwaardig gebruikersonderzoek op straat uit te voeren.

Op de website www.onderzoek-sappemeeroost.nl staat een enquête. De provincie vraagt verenigingen van dorpsbelangen in Borgercompagnie en Tripscompagnie de vragenlijst onder de aandacht te brengen. Inwoners laten weten dat de enquête zich toespitst op keuzes voor alternatief vervoer en niet op de vraag of mensen vinden dat Sappemeer-Oost moet sluiten.

Provincie zet in op een sneldienst

Het station Sappemeer-Oost gaat dit jaar al dicht om de reistijd op het traject Groningen-Bad Nieuweschans met enkele minuten te bekorten. De provincie zet in op een sneldienst. Die is alleen mogelijk als tussen Hoogezand en Zuidbroek met minder oponthoud wordt gereden.

Voor het ‘pimpen’ van de Oost-Groningse treinverbinding is 22,2 miljoen euro beschikbaar. Voor dat bedrag worden perrons in Zuidbroek en Scheemda aangepast en uitgebreid. Treinen met veel hogere snelheden laten rijden tussen Groningen en Winschoten is onhaalbaar. De ondergrond is daarvoor niet stevig genoeg.

Nieuws

Meest gelezen

menu