Verlate lintjesregen (deel 2) in Midden-Groningen. Vier inwoners krijgen alsnog een koninklijke onderscheiding

De decorandi met burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen. Foto: Venema Media

Joke Holtrust uit Scharmer, Ria Hess Busselaar-Bieleveld uit Hoogezand, Henk de Haan uit Hellum en Jacob Roggema uit Slochteren zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende versierselen werden woensdagochtend in Hotel Faber in Hoogezand uitgereikt door burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen.

Joke Holtrust (65) is tot haar pensionering in 2018 als pastor werkzaam geweest bij het Alfa-college. In die hoedanigheid heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de rouw- en verliesbegeleiding van leerlingen.

Daarnaast heeft zij zich ingezet voor leerlingen en hun ouders die hulp en/ of ondersteuning nodig hadden bij bijvoorbeeld het aanvragen van verblijfsvergunningen, fondsen geworven om scholieren met onvoldoende financiële middelen toch te kunnen laten meedoen aan activiteiten, het thema diversiteit handen en voeten gegeven en Diversity Day opgezet.

Verder was zij gedurende dertien jaar pleegouder en was zij als vrijwilliger actief voor Ilmarinen, een organisatie voor mensen met een beperking.

De 72-jarige Ria Hess Busselaar-Bieleveld is onderscheiden omdat ze er als vrijwilliger van het Rode Kruis en Stichting Het Vakantiehuis gedurende dertien jaar voor zorgde dat mensen met een beperking van een zorgvakantie konden genieten.

Daarnaast is ze collectecoördinator voor verschillende fondsen en collecteert ze voor zes goede doelen.

Henk de Haan (64) heeft het lintje onder meer te danken aan zijn inspanningen voor Scouting Fraylema. Hij al sinds 1981 aan deze scoutinggroep uit Slochteren verbonden, onder meer als groepsleider en trainer.

Daarnaast is hij sinds 1990 voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Hellum, zet hij zich sinds 1994 als vrijwilliger in voor de Activiteitencommissie Hellum, was hij 12 jaar voorzitter van Stichting Haansvaart in Hellum en is hij sinds 2013 als vrijwilliger actief voor de werkgroep Helmster Ommetje.

De 73-jarige Jacob Roggema is sinds 1985 actief geweest in de politiek, voor achtereenvolgens het GPV en de ChristenUnie. Daarnaast is hij als vrijwilliger betrokken bij diverse activiteiten voor zijn dorp en kerk. Zo heeft hij via de christelijke Oranjevereniging de scholen en inwoners van Schildwolde en Slochteren gemobiliseerd om 75 jaar vrijheid te vieren en is hij al jaren vrijwilliger bij de Kandelaarkerk in Schildwolde.

Ook is hij sinds 2012 vrijwilliger voor zowel het Leger des Heils als het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Verhinderd bij verlate lintjesregen

Holtrust, Hess Busselaar, De Haan en Roggema zou het lintje al bij de traditionele lintjesregen rond Koningsdag krijgen. De coronacrisis gooide destijds echter roet in het eten.

Toen die lintjesregen in juli alsnog op Midden-Groningen neerdaalde, waren zij - in tegenstelling tot zeven ander inwoners van Midden-Groningen - verhinderd.

Reden voor de gemeente nogmaals een uitreiking te organiseren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen
menu