Vijftien Stolpersteine worden gelegd in Foxhol, er volgen later nog eens 150 struikelstenen in gemeente Midden-Groningen

Foto: Roel Grit

Voor het oorlogsmonument op de hoek van de Meeuwenstraat en Pluvierstraat in Foxhol worden vrijdag vijftien Stolpersteine gelegd. De gemeente Midden-Groningen laat later nog eens 150 struikelstenen neerleggen om slachtoffers van de nazi’s te herdenken.
Lees meer over
Midden-Groningen

De plaatsen waar de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse mensen hebben gewoond, zijn er niet meer. Daarom worden de stenen voor het monument in Foxhol gelegd. De steen voor één burgerslachtoffer wordt ook bij het monument gelegd. Dat is op speciaal verzoek van de bewoners van het dorp.

In Midden-Groningen liggen al 45 struikelstenen, maar de gemeenteraad heeft in mei 2019 besloten dat er meer moeten komen. De raad vond het van belang dat er meer struikelstenen gerealiseerd zouden worden om zo de slachtoffers van het naziregime een naam te geven, te kunnen herdenken, voor te lichten en bewustwording te bevorderen.

170 slachtoffers

Het doel van de opgerichte Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen is om Joodse slachtoffers van het naziregime bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. Het gaat om ongeveer 170 slachtoffers, bijna alle Joodse inwoners van de toenmalige gemeenten Hoogezand, Sappemeer, Slochteren, Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam en Meeden.

,,Ik waardeer de bevlogen en betrokken inzet van de Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen zeer”, zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn. ,,Ik vind het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de stichting belangrijk omdat we zo de gevolgen van oorlog levend houden, ook voor de huidige generatie. We zien ook in deze tijd maar al te goed waar oorlog toe kan leiden. Een mens is echter pas vergeten als zijn naam vergeten is.”

Nieuws

menu