World Cleanup Day in Meerwijck: in weer en wind de wereld redden

De familie Moltmaker doet enthousiast mee aan World Cleanup Day in Meerwijck. Foto: Annegriet Renfurm-Wijchers

Het was zaterdag World Cleanup Day. Gehuld in fluorescerend gele hesjes en met prikkers en vuilniszakken in de aanslag trotseerde een groep mensen die dag weer en wind rond Meerwijck. Zo ook de familie Moltmaker: „Juda riep vanmorgen al: we gaan de wereld redden!”
Lees meer over
Midden-Groningen
HS Krant

Nadat wethouder Patricia Nieland-Kampen bij het clubhuis van kanovereniging de Futen zaterdag het startsein voor de opruimactie geeft, gaan de hesjes aan en verspreidt de gele vlek zich te voet, in de kano of op een sup (een surfplank waar je staand op roeit) rond Meerwijck.

De familie Moltmaker (met moeder Serah, vader Ton en zoons Juda en Eli) is ook van de partij. “Ik zag het in de krant staan en dacht: dat is net wat!” verklaart Serah hun deelname. “Wij leren de jongens uiteraard dat ze niets in de natuur moeten gooien. Dus als onze oudste, Juda van 4 jaar oud, iets in de natuur ziet liggen, dan rent hij erop af en moeten we hem echt een beetje afremmen en vertellen dat hij niet alles op kan pakken.” Juist daarom grijpen ze deze kans aan om beide jongens te leren hoe je afval op een verantwoorde en veilige manier kan opruimen.

‘Oh-oh. Plastic in de natuur’

Het liefst had het gezin op de sup aan de actie meegedaan. Vader en moeder staand, Eli en Juda bij het kratje zittend voorop. “Maar vanochtend zagen we wat het weer zou worden.. Normaal denk je; ze hebben bandjes om, ze zwemmen weer de sup op en het is klaar. Maar met dit weer.. dan is het gewoon te koud.” De sfeer is er bij Eli en grote broer Juda niet minder om. Op het moment dat we het gezin treffen, zo’n 100 meter vanaf de kanovereniging, heeft Eli (2) uit enthousiasme zijn loopfiets al weggegooid en prikt hij voortvarend mee. De buit bestaat tot dan toe uit blikjes, Kfc-bekers, heel veel Flügel-flesjes en -dopjes en in stukken gebroken Curver-bakken. ‘Oh-oh. Plastic in de natuur’, roept Eli. “Ja, de sfeer zit er goed in”, reageert Serah lachend.

Iets verderop, bij het strand van Meerwijck, lopen doorgewinterde opruimers Eerke Prummel en Huugh Bons van kanovereniging de Futen. “We organiseren ieder voorjaar een schoonmaakactie op en rond het meer maar we doen nu dus met de World Cleanup Day mee.”

De afval in en om het natuurgebied valt Prummel en Bons erg mee. “Maar normaal gesproken wil je niet weten wat je allemaal tegenkomt. Complete rubberboten, dat is echt beschamend.” Het meest bizarre dat ze met de kano in het water zijn tegengekomen? “Surfplanken, hele tuinameublementen, kinderwagens, kratten, tonnen. Echt van alles”, zegt Bons. “Blijkbaar zijn mensen toch steeds iets meer begaan met het milieu”, reageert Prummel. Bons heeft er een andere verklaring voor: “Van de mensen die nu meedoen, horen we dat ze hier op eigen initiatief ook al vaker geweest zijn. Dus het lijkt nu alsof er minder troep is, maar eigenlijk wordt er vaker schoongemaakt.”

‘Windkracht 4 is wel genoeg’

Bons had zich, net als Serah Moltmaker, het liefst op het water begeven. “Maar er werd windkracht 5 voorspeld. Er zijn wel een aantal mensen met de kano het water opgegaan, onder andere de wethouder in een Canadese kano, die gaat niet zo gauw om. En er zijn suppers op het water. Sommige mensen vinden het heel mooi als het zo hard waait, ik vind het tot windkracht 4 wel genoeg.”Nieuws

menu