Samen met

Van de stad Groningen over oude rivier de Hunze en door de polders naar het Zuidlaardermeer. Vaartocht met honderd jaar oude PW17 Emma door vogelrijkgebied

Hunzedalvaart. Foto: Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het honderd jaar oude directievaartuig PW 17 / Emma vaart In de maanden mei, juni, juli en augustus vanuit de stad Groningen over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer.
Lees meer over
HS Krant

Aan boord van het schip varen passagiers samen met een gids van Het Groninger Landschap langs de Onnerpolder, de Westerbroekstermadepolder, het Foxholstermeer, de Kropswolderbuitenpolder en de Oostpolder.

De gids vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de bijzondere flora en fauna van dit vogelrijke gebied.

Aanmelden emma@noordelijkscheepvaartmuseum.nl .

Na de lunch aan het Zuidlaardermeer volgt een korte excursie door de Oostpolder, waarna ‘de oude dame’ terugvaart naar de opstapplek bij het Museum aan de A (de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum) Het is dé kans om dit bijzondere gebied eens vanaf het water te ontdekken. De vaardata zijn 28 mei, 17, 22 en 25 juni, 4, 23 en 27 juli, 3 en 17 augustus.

Geschiedenis van De Hunze

Deze tocht volgt de oude rivier de Hunze. De Hunze begint in het zuiden van Drenthe en ligt aan de oostkant van de Hondsrug. Oorspronkelijk liep de Hunze helemaal door tot de Waddenzee. Vroeger stond dit beekdal in het najaar en in de winter onder water. Het was er zompig en moerassig, het waren echte weidevogelgebieden. Later nam de mens het hier over; oeverlanden werden ingepolderd en drooggelegd voor bewoning, veeteelt en akkerbouw. Dat ging helaas ten koste van planten en vogels, die hadden juist een gevarieerde en natte leefomgeving nodig. De rivier werd in de loop der tijd gereduceerd tot een steeds smaller wordend stroomdal, in de 20e eeuw werden de meanders afgesneden om de Hunze te kanaliseren.

Het Hunzedal terug in oude staat Samen met Het Drents Landschap zet Het Groninger Landschap zich in om het Hunzedal zoveel mogelijk in haar oude staat terug te brengen. Bijvoorbeeld door een ander waterbeheer te voeren; ’s winters een hoger waterpeil, ’s zomers juist een lagere stand. Planten en dieren hebben daar baat bij. Tegenwoordig is de Oostpolder weer een echt vogelparadijs voor de geoorde fuut, kleinst waterhoen, witwangstern, kemphaan, watersnip en talloze eendensoorten. De diversiteit in het gebied en het grote voedselaanbod in het gebied maakt het gebied ook aantrekkelijk als broedgebied van de zeearend. Deze imposante vogel jaagt er op vis, eenden en ganzen.

De dagtocht is van 9.30 tot 16.30 uur en kost per persoon 65 euro inclusief koffie/thee en lunch. VRIENDEN VAN Museum aan de A (opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum) en beschermers van Het Groninger Landschap krijgen korting en betalen 55 euro per persoon (maximaal 2 personen).

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en HS Krant

Nieuws

menu