Samen met

'God heeft mij op een weg gezet, waar ik groei in mijn geloof en kennis.' Natuur en geloof geven Anke Smedema uit Hoogezand inspiratie voor derde bundel 'Oester'

Anke Smedema Cindy Vaessen-Houwen

Anke Smedema bracht vorig jaar haar derde gedichtenbundel ‘Oester’ uit met gedichten over onder meer natuur, kleinkinderen, geloof en alle kleuren van de menselijke liefde. Onderwerpen waar ze haar inspiratie vandaan haalt.
Lees meer over
HS Krant

Een van de gedichten past helemaal in deze tijd:

Ezeltje op Palmpasen

Ben jij de ezelin uit Zacharia? Ga jij die Jongen dragen, die uit Nazareth?

Laat Hem jouw warme dierengeur nog even ruiken, lik troostend aan Zijn hand

Als hij als afscheid door jouw stugge haren woelt voordat Hij door verraders wordt gegrepen

maar in jouw ogen mededogen voelt één stomme ezel die het heeft begrepen

Anke begon met het schrijven van stukjes en gedichten toen ze zestien jaar was. In 1988 verscheen haar eerste bundel ‘Silhouetten’ en in 1998 ‘Beeldend Glas.’ En vorig jaar de derde ‘Oester’. ,,De cover is gemaakt door Jaya Biere, de dochter van een vriendin. Boekscout leverde de materiaal voor flyers, posters en dergelijke. Het aanleveren van 40 e-mailadressen was een voorwaarde voor Boekscout, om de bundel uit te geven. Zonder de hulp van een goede vriend en mijn kinderen, was de bundel niet tot stand gekomen.”

Schrijven zit in de genen

Het schrijven zit Anke in de genen. Zo was haar vader docent Nederlands. Verder herinnert ze zich dat op de ULO in Emmen het gedicht ‘De tuinman en de dood’ van P.N. van Eyck hoorde en dit haar erg raakte. Begin jaren tachtig volgde ze een cursus creatief schrijven.

,,Daar heb ik veel van geleerd. We behandelden van alles en elk genre.” In 1990 deed ze mee aan een wedstrijd van Margriet. ,,Je moest een tekst maken waarom je juist die schrijver wilde ontmoeten. Ik had een kort gedichtje gemaakt waarom ik Yvonne Keuls wilde ontmoeten.” Ze werd uitgekozen en samen met tien anderen zat ze aan tafel in Amsterdam. ,,Je kon ook andere schrijvers spreken zoals Appie Baantjer, Maarten ’t Hart en Thea Beckman.”

Gave van God

„Ik heb de gave van God gekregen, een gave is om door te geven. In de gedichten die hierover gaan vinden veel mensen herkenning, troost en pure vreugde, die opborrelt uit eigen ervaring. In een volgende bundel zal dit zeker weer, en misschien meer, aan de orde komen. God heeft mij op een weg gezet, waar ik groei in mijn geloof en kennis. Dat smaakt naar meer!”

Naast gedichten heeft Anke ook korte verhalen geschreven. ,,Ik ben bezig om die uit te zoeken en of aan te passen of weg te doen. Met een vierde dichtbundel ben ik in gedachten wel bezig maar dat zal nog wel even duren. De gedichten ontstaan niet altijd snel. Voor mijn laatste bundel heb ik bijvoorbeeld veel geschrapt en getwijfeld wat ik er wel en niet in zou zetten.”

Overigens heeft Anke in een trein een meereis- en doorgeefexemplaar van ‘Oester’ neergelegd, zodat de reizigers erin kunnen lezen. De bundel is te verkrijgen via uitgeverij Boekscout, zie ook de website www.boekscout.nl . Daarnaast is hij bij Anke zelf te bestellen via ankesmedema@outlook.com) en bij de Bruna in Hoogezand te koop.


Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en HS Krant

Nieuws

menu