Samen met

Borgheer Henric Piccardt is vijfhonderd jaar na dato nog aanwezig in Midden-Groningen. Fietstocht langs Harkstede en Slochteren

Historicus en presentator Beno Hofman bij de kerk van Harkstede. Foto: Ontdek Midden-Groningen

Je ziet hem terug in portretten, straatnamen en rouwborden. De flamboyante borgheer Henric Piccardt is ook nu nog, vijfhonderd jaar na dato, alomtegenwoordig in Midden-Groningen. ‘Op pad met Piccardt’ (25 km.) is een fietstocht door de omgeving van Slochteren en voert langs de plekken waar hij woonde, werkte en begraven ligt zoals de Fraeylemaborg en de kerk van Harkstede.
Lees meer over
HS Krant

Langs de route liggen een aantal stopplaatsen zoals Restaurant De Boerderij in Slochteren, Cosis Ons Hertenkamp in Harkstede en retrowinkel en Rustpunt Jomilly’s onderin de molen van Kolham.

Borgheer van de Fraeylemaborg

De route start bij de Fraeylemaborg die destijds door Henric Piccardt flink onder handen is genomen. Piccardt was hier borgheer van 1690 tot zijn overlijden in 1712. De portretten van hem en zijn vrouw Anna Elisabeth Rengers hangen in de borg. Wie meer over hem te weten wil komen kan terecht op de tentoonstelling ‘Rengers en Piccardt en het rampjaar 1672’ in het koetshuis. Na de borg fiets je langs de Fraeylemamolen aan de Groenedijk. Deze molen hoorde vroeger bij de Fraeylemaborg.

Een eigen kerk

Piccardt en zijn vrouw liggen begraven in hun eigen kerk in Harkstede, halverwege de route. Tussen 1692 en 1700 liet Piccardt een nieuwe kerk bouwen, met een eigen grafkelder: zo konden hij en zijn geliefde Anna hier begraven worden. Boven de ingang zie je links het wapen van Piccardt (de adelaarspoot) en rechts dat van Rengers (drie rozen en een dwarsbalk). Via Kolham gaat de fietstocht naar Froombosch en de plek waar de echtelieden nog een borg bezaten, de inmiddels afgebroken De Ruthen.

Fietstocht met Beno Hofman

De bekende historicus en presentator Beno Hofman neemt je deze zomer mee op reis langs de Piccardt route en vertelt alles over deze excentrieke en historische figuur. De tochten staan gepland op 19 juni, 9 juli en 4 augustus.

Aanmelden kan via www.ontdekmiddengroningen.nl . Hier staan ook andere fietsroutes.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en HS Krant

Nieuws

Meest gelezen

menu