Samen met

Overal is historie. Wim Rozema van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer: 'Het boeit me om al die verhalen bij elkaar te brengen'

Wim Rozema. Cindy Vaessen-Houwen

Wim Rozema (73) is secretaris van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o. en verzorgde bijvoorbeeld de rubriek ‘Vroeger en Nu’ voor HS-Krant. Momenteel is hij bezig met een boek hierover.
Lees meer over
HS Krant

,,Ik heb al veel teksten en foto’s, maar ik wil er nog een paar bij. Hopelijk komt het rond het eind van het jaar uit. Ik moet nog wat redigeren, er komen nog wat illustraties in en ik moet zelf nog wat foto’s maken. Voor de historische vereniging ben ik regelmatig met boeken bezig, ik probeer onder meer subsidies te genereren om ze uit te kunnen brengen. Zo bouw je in de loop van de tijd best een netwerk op.”

Rozema ging lesgeven in Musselkanaal en Slochteren. Hij studeerde Geschiedenis en Staatsinrichting en gaf in 1979 les aan MAVO ‘de Hilgestede’ in Zuidbroek. ,,Ik heb in die tijd veel geleerd. Ik ben veel naar Polen geweest met de leerlingen”. Rozema kreeg door zijn studie de mogelijkheid om reizen te maken naar het buitenland. ,,Ik ging naar steden zoals Berlijn, Straatsburg en Brussel. Ik heb daar veel geleerd over de Europese geschiedenis en de Duitse eenwording.” Hij volbracht een opleiding ‘Sprekende Journalistiek’ in Hilversum, gaf na Zuidbroek nog les in Appingedam, Delfzijl, Groningen, Winschoten en Stadskanaal. ,,Eigenlijk zijn het alleen maar hoogtepunten geweest de afgelopen 42 jaar.”

Betrokken bij de historische vereniging

Vanaf het begin is Wim betrokken bij de historische vereniging, waarvan 17 jaar als secretaris. ,,Ik houd contact met de leden. Ik krijg veel vragen binnen die ik dan alleen of met iemand probeer uit te zoeken en we krijgen ook spullen aangeleverd. Je komt met veel mensen in contact en hoort en ziet veel verhalen. Dat is ook belangrijk, je leert hier zelf eveneens veel van. ”

,,Overal is historie, je kunt dat terugbrengen naar je eigen omgeving. Neem nou de sluis bij Martenshoek, dat was eens één van de drukste in Europa. Dat is uniek. Het kanaal was heel belangrijk. Ik heb hier met veel ouderen over gesproken en zij herinneren het zich nog goed. Er waren toen nog veel winkels langs de Hoofdstraat en de Noorderstraat. Het boeit me om al die verhalen bij elkaar te brengen.”

Daarnaast is Wim nog lid van het Oosterpark Buurtcomité. ,,Wij zijn met een groep vrijwilligers bezig, samen met de gemeente Midden-Groningen, om het park te onderhouden en toekomstbestendig te maken. Het is een rijksmonument. Het is voor een fase van vijf jaar aanbesteed, dan moet het hele park gerenoveerd zijn. We doen dit in fases, niet alles in één keer”, aldus de man die recent werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en HS Krant

Nieuws

menu