Heije en Niske Wubs plaatsen steen met plaquette voor de enige twee Joden die in de oorlog zijn afgevoerd uit Wedde. 'Naam Jacobson moet terug in de gemeenschap'

,,Misschien kun je vanuit deze hoek een foto nemen van de boom, met de blauwe lucht op de achtergrond?” Heije Wubs doet een stap opzij om het zicht op de minstens honderd jaar oude perenboom vrij te maken. Aan de takken te zien heeft de boom zijn langste tijd gehad. Toch zal hij voortleven. Een ent heeft namelijk een fraai plekje gekregen bij een vier ton wegende kei, met daarop een plaquette, ter nagedachtenis aan moeder Rosa Jacobson-Jacobs en zoon Mozes Jacobson.

De plaquette op de steen wordt onthuld. Rechts Niske Wubs.

De plaquette op de steen wordt onthuld. Rechts Niske Wubs. Foto: Arjan Brondijk

Het Joodse gezin Jacobson kocht in 1931 een oud boerderijtje aan de Esweg in Wedde, op de plek waar nu het huis (met diepe tuin, die tot de gracht van De Burcht loopt) van Heije en Niske wubs staat. Het echtpaar is op die plek in 2014 komen wonen. Twee zogenoemde Stolpersteine herinneren nog aan Rosa en Mozes, de enige twee Joden van het dorp, die - in 1942 - uit hun woning werden geplukt en op transport werden gezet.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's