Acantus: 'Bewoners Vogelbuurt in Scheemda krijgen binnenkort een aanvullende brief over flora- en faunaonderzoek'

Bij een Ecologische Quickscan wordt onder meer de aanwezigheid van het aantal vleermuizen en gierzwaluwen in kaart gebracht. Foto: Pixabay

De bewoners van de Vogelbuurt in Scheemda maken zich zorgen of ze in de toekomst nog in hun woning kunnen blijven wonen.

In opdracht van woningcoöperatie Acantus voerden medewerkers van het bedrijf JM Ecologie uit Gorredijk onlangs namelijk een Ecologische Quickscan uit. Dergelijk onderzoek is verplicht als de verhuurder wil slopen of verduurzamen. Volgens Marijke Hoekstra, Communicatie Acantus, wordt er een flora- en faunaonderzoek uitgevoerd op plekken waar de woningcoöperatie wellicht in 2023/2024 aan de slag wil gaan.

Bewoners van de Vogelbuurt en de Bewoners Organisatie Oldambt zeggen dat geen van de buurtbewoners vooraf op de hoogte is gesteld van het onderzoek en dat er ook niemand is ingelicht wat er in hun buurt op stapel staat of wat er voor plannen zijn.

Regelmatig informatie gedeeld rondom flora- en faunaonderzoek

Hoekstra ontkent dit: „Normaal gesproken wordt dit aangekondigd met een brief. Een deel van de bewoners heeft deze brief ontvangen in 2020. Er is daarnaast een artikel in het huis- aan huisbewonersblad van december 2020 verschenen, waarin informatie is opgenomen over flora en fauna. Tevens wordt er regelmatig informatie gedeeld op de social kanalen van Acantus betreffende de werkwijze rondom flora- en faunaonderzoek.”

Hoekstra stelt dat de bewoners dit niet gelezen hebben en daardoor verrast werden door het onderzoek. „Dat vinden we heel vervelend en betreuren we. Onze inzet blijft om bewoners tijdig en transparant te informeren over wat er speelt in hun buurt. Daarom gaan we binnenkort een aanvullende brief aan alle bewoners sturen.”

Opstarten flora- en faunaonderzoek is wettelijk verplicht

„Een flora- en faunaonderzoek starten wij al vroeg op”, vervolgt Hoekstra, „we zijn wettelijk verplicht dit te doen wanneer we bijvoorbeeld woningen willen verbeteren, nieuwbouwen of slopen. Deze trajecten kosten tijd en worden daardoor vaak al in een vroeg stadium opgestart.”

Betrokken bewoners zijn de eersten die horen van de plannen

Wat er met de woningen in de Vogelbuurt gaat gebeuren is nu nog niet duidelijk. „Wanneer hierover meer duidelijk is, dan zijn de betrokken bewoners uiteraard de eersten die horen van de plannen”, besluit Hoekstra.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu