Alberta Kuil en Ank Witteveen stoppen met organisatie Allerzielen Winschoten ('Misschien moet de herdenking wel terug naar de basis')

Alberta Kuil en Ank Witteveen tekenden, met hulp van tachtig vrijwilligers, twaalf keer voor de organisatie van Allerzielen Winschoten. Foto: Anita Meis

Adrillen en Allerzielen in Winschoten waren jaren achtereen onlosmakelijk met elkaar verboden. Het was voor veel inwoners van Oldambt en omstreken namelijk een traditie om aan de vooravond van de Allerheiligenmarkt hun overleden dierbaren te herdenken op begraafplaats Acacialaan en op het terrein van Uitvaartcentrum Oost-Groningen. Nu Alberta Kuil en Ank Witteveen hebben besloten te stoppen, komt daar verandering in.
Lees meer over
Oldambt

Alberta en Ank organiseerden dit evenement maar liefst twaalf keer, eerst op persoonlijke titel en later onder de vlag van Stichting TrOost Groningen. Vorig jaar gooide corona roet in het eten. Destijds werd gekozen voor Allerzielen Anders, waarin nabestaanden hun dierbaren thuis konden herdenken.

„Ank en ik hadden het er een tijd geleden over hoe lang we nog door zouden gaan met het organiseren van de Allerzielen-herdenking. Nog een jaar, twee jaar misschien, of zelfs drie? Of was het tijd om te stoppen? We hebben uiteindelijk gekozen voor het laatste. We zijn beiden al aardig op leeftijd en de organisatie van een dergelijk evenement, en zo mag je de herdenking met tegen de tweeduizend aanwezigen wel noemen, vergt enorm veel energie en tijd.”

Zeker honderd uren

Alberta schat dat beiden er, naast hun reguliere werk, zeker honderd uren in steken. „Normaliter komen we in januari al bij elkaar om de plannen te bespreken, en vanaf augustus is het helemaal spitsuur. Er moet hout komen voor de vuurkorven, sponsoren moeten worden aangeschreven, kaarsjes, brieven schrijven, instanties benaderen. En dan heb ik het niet eens over de dag erna, als alles weer moet worden opgeruimd.”

Alberta en Ank hebben al wel een aantal mensen over de vloer gehad, die het stokje wilden overnemen. „Maar die zijn weer afgehaakt, toen we vertelden wat er allemaal bij komt kijken om iets dergelijks te organiseren”, zegt Alberta, die eraan toevoegt: „Misschien moeten we ook wel terug naar basic, zoals het ooit begon. Een kaarsje opsteken voor een dierbare, en diegene herdenken. Maar dat is natuurlijk aan onze opvolgers.”

„Wie de handschoen wil oppakken, kan altijd bij ons terecht voor raad en daad”, besluit Alberta.

Blijven herdenken

Beide dames zijn ervan overtuigd dat nabestaanden op beide terreinen, begraafplaats Acacialaan en bij het Uitvaartcentrum Oost-Groningen, blijven herdenken door bijvoorbeeld het schoon maken van de graven, daar een kaarsje te branden, het neerzetten van bloemen en eventueel een kaarsje te branden bij één van de mozaïek TrOost-banken. „Het blijft een mooie traditie om één keer per jaar verbondenheid te voelen met anderen die ook een dierbare verloren hebben en daar troost uit te putten.”

Digitaal een kaarsje branden

Hoewel de grootschalige herdenking aan de vooravond van Adrillen dit jaar dus niet doorgaat, is rondom Allerzielen wel de mogelijkheid dierbaren te herdenken door vanaf 29 oktober digitaal een kaarsje te branden. Informatie hierover is te vinden op de Facebookpagina van Allerzielen Winschoten.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu