Alexander Knoth van Kleindierpark Bellingwolde neemt kinderboerderij annex hertenkamp in Bad Nieuweschans over

Alexander Knoth in zijn kleindierpark in Bellingwolde. Foto: Huisman Media

Alexander Knoth en zijn partner Marianne vestigden zich in 2011 aan de Lindenlaan in Bellingwolde met de bedoeling een officieel kleindierpark te beginnen. De toenmalige gemeente Bellingwedde, die later opging in de gemeente Westerwolde, stak daar echter een stokje voor. Als argument werd aangevoerd dat het kleindierpark op die locatie zou leiden tot een ‘onevenwichtig woon- en leefklimaat’ in de buurt. Nu slaan Alexander en Marianne hun vleugels uit naar Bad Nieuweschans.
Lees meer over
Oldambt

De twee hebben namelijk het beheer van Stichting Kinderboerderij/Hertenkamp Nieuweschans aan de plaatselijke Langakkerschans 20 B overgenomen. De bedoeling is dat het, zo stelt Alexander, ‘een prachtige plek wordt waar jong en oud kan genieten’.

Als alles volgens plan verloopt zal, op termijn, een deel van de collectie dieren die Alexander en Marianne in Bellingwolde houdt verhuizen naar Bad Nieuweschans. „Naast de boerderijdieren worden daar dus exotische dieren toegevoegd aan de collectie.”

De eerste fase is al helemaal uitgestippeld

Dit zal gefaseerd worden uitgevoerd. „De eerste fase is al helemaal uitgestippeld”, laat Alexander weten. „Eerst wordt het terrein in Bad Nieuweschans opgeruimd en wordt er nieuw hekwerk geplaatst; vervolgens zullen er verblijven voor de exotische dieren worden gebouwd.”

Om de financiën bij elkaar te krijgen is er een crowdfundigactie op touw gezet. ”De crowdfundingactie is gestart om de eerste vernieuwingen door te kunnen voeren. Door de coronajaren is er flink ingeteerd op de financiële middelen, waardoor er naast standaardonderhoud en de verzorging van de dieren momenteel niet gewerkt kan worden aan vernieuwing die wel hard nodig is”, laat Marianne weten.

Eerste exotische dieren

Eerst wordt een deel van het terrein van circa 15.000 vierkante meter aangepakt, in de tweede fase van het project wordt de kinderboerderij onder handen genomen. Dan is het ook de bedoeling dat de eerste exotische dieren - onder andere de capibara’s en de stekelvarkens - naar Bad Nieuweschans verhuizen. „Het huidige dierenbestand zal ook iets wijzigen”, zegt Alexander. „Momenteel zijn er in Bad Nieuweschans bijvoorbeeld zo’n dertig schapen en dat is een beetje teveel van het goede.”

Het nieuwe onderkomen - naar een nieuwe naam die de lading dekt wordt nog gezocht - moet uitgroeien tot een volwaardig park, waar een gevarieerder aanbod aan dieren, educatie en beleving hand in hand gaan. „Het moet een plek worden waar mensen graag naar toe gaan, een publiekstrekker.”

Om het geheel van de grond te krijgen is er niet alleen geld nodig, ook is er behoefte aan vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. „Op dit moment zijn er twee vrijwilligers en wordt er gesproken met een derde. Daar kunnen nog wel een paar bij”, aldus Alexander, die ook zit te denken aan het aanbieden van stageplekken voor bijvoorbeeld Mbo-studenten.

Crowdfundig

Wie het project wil steunen kan terecht op de crowdfundingpagina of op de website van Kinderboerderij Nieuweschans.

Nieuws

menu