Alleenstaanden met een bijstandsuitkering mogen in Oldambt tot 1200 euro per jaar aan giften ontvangen, gezinnen tot 1700 euro

Wethouder Gert Engelkens van de gemeente Oldambt. DvhN

Een vrouw uit Wijdemeren moet 7000 euro aan bijstand terugbetalen omdat haar moeder jarenlang eenmaal per week boodschappen voor haar deed. Deze ‘boodschappenaffaire’ leidde tot veel onbegrip. Om soortgelijke situaties te voorkomen steunde de Tweede Kamer een voorstel van de SP, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA hiertoe. De gemeente Oldambt heeft nu ook de regels voor het vrijlaten van giften voor bijstandsgerechtigden verruimd.
Lees meer over
Oldambt

In afwachting van nieuwe landelijke regelgeving heeft Oldambt besloten de uitvoeringsregels met betrekking tot het vrijlaten van giften binnen de Participatiewet aan te passen. Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad op 13 december 2021, is hieraan uitvoering gegeven door het college.

Met ingang van vandaag, woensdag 20 april, geldt over een periode van 12 maanden, dat incidentele giften worden vrijgelaten tot een bedrag van 1200 euro voor alleenstaanden, en 1700 euro voor gezinnen.

Giften worden niet tot inkomsten of vermogen gerekend

Ontvangen giften worden gedurende deze periode niet tot inkomsten of vermogen gerekend. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat dit een ontmoediging vormt voor de vrijgevigheid van organisaties of personen. De vrijlating geldt ongeacht of deze gift een specifieke bestemming heeft of niet. Periodieke giften worden niet vrijgelaten.

Wethouder Gert Engelkens over de vrijlating: “We zien al jaren dat mensen met een bijstandsuitkering vaak moeite hebben om rond te komen en mee te doen. Door de regels voor het ontvangen van giften te verruimen geeft de gemeente hen meer lucht, zodat zij bijvoorbeeld eenmalig een tas boodschappen of een financiële gift kunnen krijgen van een vriend of familielid.’’

Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen een brief

Bijstandsgerechtigden die over een periode van een jaar meer dan 1200 euro (alleenstaanden), respectievelijk 1700 euro (gezin) ontvangen moeten dit melden. Inwoners met een bijstandsuitkering ontvangen binnenkort van de gemeente een brief met nadere informatie over dit onderwerp.

Nieuws

menu