Aquiloërs Nannie Hillenga en Harry Brouwer lopen marathon van Rotterdam voor Roma-kinderen

Harry Brouwer en Nannie Hillenga lopen op 24 oktober de marathon van Rotterdam. Foto: Eigen foto

Nannie Hillenga uit Scheemda en haar Winschoter hardloopmaatje Harry Brouwer staan zondag 24 oktober aan de start van de marathon van Rotterdam. Aan hun deelname hebben de twee leden van atletiekvereniging Aquilo een goed doel gekoppeld: minimaal 5000 euro ophalen voor de Roma in Roemenië.
Lees meer over
Oldambt

Harry kwam met Stichting Ro-manna in contact door zijn zus Mannie, die in 2003 voor het eerst afreisde naar de Roma-bevolking in de republiek in Zuidoost-Europa. Harry, die ook betrokken is bij de stichting, bracht in 2013 voor het eerst een bus vol hulpgoederen naar Roemenië. Vorig voorjaar stond wederom een bezoek op de rol. „Het is net of de tijd daar 150 jaren stil heeft gestaan. De Roma wonen daar in krakkemikkige hutjes, het stinkt er en velen kunnen niet naar school, doordat ze geen schoolspullen hebben.”

De schoolspullen zijn er nu wel, dankzij een inzamelingsactie van zeven basisscholen in de provincie Groningen. „In totaal heeft de actie 350 rugtassen vol pennen, schriften en dergelijke opgebracht.” De minimaal 5000 euro die - als alles volgens plan verloopt - wordt binnengehaald gaat ook volledig naar de Roma.

De tweede marathon

Voor Harry en Nannie wordt de marathon in Rotterdam hun tweede. In 2019 liepen de twee, samen met een groep Aquiloërs, al de marathon van Berlijn. „Ik ben nu 67 jaar”, zegt Harry, „op mijn zestigste heb ik mij aangemeld als lid van Aquilo. Ik heb toen meteen gezegd, dat als ik 65 zou zijn, ik mijn eerste marathon zou willen lopen, en dat is gelukt.”

Een behoorlijke prestatie, want tot zijn zestigste deed de Winschoter amper aan sport, laat staan duurlopen. Eergevoel was de aanleiding om de hardloopschoenen aan te doen en lid te worden van de atletiekvereniging in zijn woonplaats. „Ik gaf destijds les aan het Ubbo Emmius in Stadskanaal. De klas waaraan ik les gaf, deed toentertijd mee met een estafetteteam aan de RUN van Winschoten. Doordat ze een loper tekort kwamen, heb ik aangeboden mee te doen. Dat jaar was ik de minst snelle loper van ons team. Het jaar erop idem dito, waarna ik zoiets had van: dit moet anders, ik word lid van een atletiekclub.”

Lopen we de marathon uit in vijf uren, prima, doen we er langer over, ook prima

Een rappe hardloper is hij nog altijd niet, maar de techniek is wel sterk verbeterd. „Het gaat mij ook niet zo zeer om de snelheid. Vandaar dat ik me ook geen doel heb gesteld in Rotterdam. En datzelfde geldt voor Nannie. Lopen we de marathon uit in vijf uren, prima, doen we er langer over, ook prima.”

Ter voorbereiding loopt Harry de laatste tijd vier keer per week. „Ik doe dan een lange duurloop van pakweg 25 kilometer, een intervaltraining en twee kortere duurlopen.”

Geld doneren

Wie Harry en Nannie wil sponsoren tijdens de marathon van Rotterdam kan geld doneren via crowdfunding roma . Meer informatie over Stichting Ro-manna is te vinden op www.ro-manna.com .

Nieuws

Meest gelezen

menu