Blauwe Vlag voor jachthaven Havenkwartier Blauwestad

Blijde gezichten in jachthaven Havenkwartier Blauwestad. Foto: Sabina Theijs

Jachthaven Havenkwartier Blauwestad heeft vrijdag voor het eerst het ecolabel De Blauwe Vlag gekregen. Deze vlag is het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens.

De Deense milieu-organisatie Foundation for Environmental Education (FEE) kent De Blauwe Vlag jaarlijks toe aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. Genomineerden moeten voldoen aan criteria als schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid.

Directeur Erik van Dijk van Blauwe Vlag Nederland was zelf naar Blauwestad gekomen om havenmeester Janneke Brouwer en eigenaar Thijs Huisman van Jachthavens Blauwestad de blauwe vlag te overhandigen. Vanwege de coronacrisis werd afgezien van een uitgebreide ceremonie.

Geïnvesteerd in veiligheid en duurzaamheid

‘Om aan de criteria van Blauwe Vlag te voldoen hebben we geïnvesteerd in extra veiligheidsmaatregelen in de havens, zoals reddingsboeien en brandblussers’, meldt Huitman in een persbericht.

‘Ook op het gebied van duurzaamheid hebben we flinke stappen gezet. Afval wordt zoveel mogelijk gescheiden, lampen zijn vervangen door led-verlichting en er worden uitsluitend milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt.’

‘Vanaf komend weekend is onze bootverhuur ook extra duurzaam. We hebben namelijk twee volledig elektrische sloepen aangeschaft’, vult havenmeester Brouwer aan.

Jachthaven Midwolda mag blauwe vlag eveneens hijsen

Behalve Havenkwartier Blauwestad mag ook de jachthaven in Midwolda, die andere jachthaven van Jachthavens Blauwestad, de blauwe vlag hijsen. Zij mocht dat in 2019 ook al.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu