Bloemenhaag om akker in Blijham trekt insecten en natuurliefhebbers

Kleurrijke akkerranden langs graanvelden aan de Nummerlaan in Blijham. Op de achtergrond wordt tarwe geoogst. Foto: Huisman Media

Een kleurige bloemenkraag omkranst sinds kort de akkergrond van boer Roelof Meier. Terwijl grote landbouwmachines de oogst van het land langs de Nummerlaan in Blijham halen, smullen tal van insecten van de geurige en bonte flora. De toevallige passant doet dat niet minder.

„Onvoorstelbaar hoeveel leven er tussen zit”, Meier is in zijn nopjes met het resultaat. Afgelopen voorjaar zijn bij meerdere akkergebieden in Oost-Groningen bloemenranden uitgezaaid, ook bij hem. Ze moeten de biodiversiteit verbeteren, die staat onder druk doordat er nog maar een klein aantal verschillende gewassen wordt verbouwd.

Te vroeg voor conclusies

De bloemen moeten meer insecten aantrekken, doordat die jacht op elkaar maken, wordt voorkomen dat een plaagdier als de eikenprocessierups vrij spel heeft. Ook worden zo meer plantjes bestoven en wordt het gebied aantrekkelijker voor vogels omdat er meer insecten (lees voedsel) zijn.

In de rand van ongeveer drie meter breed staan allerlei verschillende soorten bloemen en kruiden, de zonnebloemen steken er met hun gele, zware hangkoppen fier bovenuit. Insecten vliegen af en aan. Bijkomstig voordeel is dat er mogelijk minder pesticiden gebruikt hoeven te worden, maar daar heeft Meijer zich nog niet mee bezig gehouden. Het is voorlopig te vroeg om daar conclusies over te trekken.

Bloemen plukken

Maar dat iedereen ervan geniet, dat is een gegeven. Toeristen, fietsers en ook mensen uit de buurt: „Zij weten dat het van mij is en steken dan een duim omhoog”, zegt Meier. Voorbijgangers plukken soms bovendien hele bossen bloemen. „En hoeveel duizenden foto’s er gemaakt worden. Dan zie je weer één die in de sloot staat om vlindertjes te fotograferen!”

Door de bloemenrand kan hij minder verbouwen: „Maar ik hoef ook niet iedere cent te hebben. Als ik iets voor de natuur kan doen, doe ik dat. En we moeten ook aan de boer van de toekomst denken.” In het najaar zullen nog weer andere bloemen opkomen, in het voorjaar moeten dan weer nieuwe bloemen komen. „Het is prachtig om dit zo te zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu