Bodybuildster Kimberley Mulder uit Winschoten gaat voor professionele carrière. 'Ik ga er mee naar bed en ik sta er mee op'

Kimberley wil volgend jaar doordringen tot het profcircuit. Ultimate Gym

Kimberley Mulder (33) heeft een duidelijk doel voor ogen. De bodybuildster uit Winschoten wil volgend jaar een pro-kaart bemachtigen. Vorige week zette ze de eerste stap op weg naar een professionele carrière in deze krachtsport. In Hoofddorp werd Kimberley vierde in de categorie pro-qualifier.

Mulder, die in het dagelijks leven werkt als fitness- en personal trainer bij onder meer Ultimate Gym in haar woonplaats, is begin 2019 gestart met bodybuilding. „Het is als het ware zo gegroeid. Ik wilde op een gegeven moment meer uitdaging voor mezelf en dat heb ik gevonden in bodybuilding.”

Nu, een kleine drie jaar later, domineert deze tak van sport haar leven. „Ik ga er mee naar bed en ik sta er mee op”, zegt ze. Normaliter traint de Winschotense, die slechts 1.57 meter meet, twee keer per dag. Lichte cardio om haar vetpercentage te verlagen en de conditie te verbeteren en zware krachttraining. In de aanloop naar wedstrijden is ze drie keer per dag in de sportschool te vinden.

Ik houd rekening met wat ik eet

„Daarnaast houd ik uiteraard rekening met wat ik eet. In de praktijk betekent dit veel kip met rijst, en veel eiwitten.” Dierlijke vetten zijn uit den boze, laat staan een bakje patat, chips of chocolade. „Gelukkig steunt mijn familie me hierin. Op bijvoorbeeld verjaardagen en een feestje wordt hier rekening mee gehouden. Ze weten dat ik heel erg let op mijn voeding en geen ongezonde producten neem.”

„Nu moet ik er wel bijzeggen dat ik me op gezette tijden trakteer op een - zoals ik het noem - cheatmaaltijd. Ander hou je dat niet vol. Verder is rust belangrijk. Nu ben ik toch niet zo’n stapper, dus dat scheelt. Bovendien beschik ik over een gezonde dosis discipline.”

Dat Kimberley de drive heeft om in deze sport te slagen, blijkt wel uit het feit dat ze alleen traint. „Lastig? Nou nee. Ik hoef niemand naast me die mij motiveert. Ik doe mijn ding en vind het leuk. Sporten maakt me gelukkig.”

Wie aan bodybuilding begint start in de beginnersklasse. Vervolgens kan de stap worden gemaakt naar de klasse Novich en daarna ‘regionaal’. Bij goede resultaten op wedstrijden - een plaats in de top 3 of 5 - wordt de overstap gemaakt naar de categorie pro-qualifier.

De jury let op het totaalplaatje

Bij wedstrijden let de jury op het totaalplaatje, legt Kimberley uit. „De spierdefinitie, ofwel de symmetrie van het lichaam en het poseren is belangrijk. Gelet wordt op je presentatie en uitstraling. Ook is er een zogenoemde vergelijkingsronde - I-walk - met verplichte posities.”

Mocht Kimberley haar doel bereiken: meedraaien in het profcircuit, dan zal ze voor wedstrijden ook naar het buitenland moeten. „Bodybuilding is hier in het Noorden niet echt populair, in het westen des lands is dat anders. Veel wedstrijden op het niveau dat ik nastreef zijn in landen als Spanje, Roemenië, Italië en Portugal, en in Amerika.”

Veel geld nodig

Om aan dergelijk internationale wedstrijden mee te kunnen doen is uiteraard veel geld nodig. Denk alleen maar aan vervoers- en verblijfkosten. „Klopt, sponsoren kunnen zich melden”, lacht ze.

Wie Kimberley financieel wil steunen om haar ultieme drom te verwezenlijken, kan haar bereiken via kiimberleyx@hotmail.com .

Nieuws

menu