Cultclub Oldambtster Boys in twee kampen verdeeld. 'Het is vijf voor twaalf'

Hemmo Kuipers (links, in het shirt van v.v. Eext) en Hans Zijlstra (in trainingsjas van v.v. Wedde) voelen zich sterk verbonden met Oldambtster Boys. Eigen foto

Nieuwe dug-outs, een scorebord, een egale grasmat en een kantine, annex dorpshuis, die er prima uitziet. Alles ademt bij Oldambtster Boys voetbal. Of beter ‘gezegd’ bijna alles. Want op sportief vlak wil het al jaren niet vlotten, en dit moet snel veranderen stellen Hemmo Kuipers en Hans Zijlstra, twee clubmensen in hart en nieren.
Lees meer over
Oldambt

„Het is vijf vóór twaalf”, stellen beide heren. „Misschien al wel één voor twaalf’, gaat Kuipers, die naast het sportpark woont, een stap verder.

De laatste overwinning van de hoofdmacht, die momenteel - met nul punten - laatste staat in de zondag 5e klasse C, dateert van 24 februari 2019. Destijds werd met 4-1 gewonnen van het bezoekende Kloosterburen. En dit seizoen was de club, vanwege blessures, genoodzaakt het tweede elftal uit de competitie te halen.

„Maar dit komt wel weer goed”, zegt Zijlstra, „er komen wat nieuwe jongens bij en volgend seizoen staan we er weer. Zijlstra is penningmeester bij de club, en daarnaast speler, leider en trainer van het tweede. Verder houdt hij zich bezig met het onderhoud van het veld, en is hij lid van de commissie technische zaken.”

„Ik zorg er, samen met Hemmo, voor dat alle randvoorwaarden op orde zijn. Van lijnen trekken tot bemesten van het veld. Ik ben zelfs verantwoordelijk voor het wassen van de kleding.”

Pure clubliefde

Opvallend is dat zowel Zijlstra als Kuipers daarnaast nog hoofdtrainer zijn van twee andere voetbalverenigingen. Zijlstra heeft de hoofdmacht van Wedde onder zijn hoede; Kuipers die van Eext. Uit pure clubliefde kunnen beiden ‘hun’ Oldambtster Boys echter niet loslaten.

Ook niet - in het geval van Kuipers - nadat een eerste reddingspoging na enkele jaren strandde. Kuipers kreeg een aantal jaren geleden ‘groen licht’ om de club weer op de rails te krijgen. En aanvankelijk met succes. Zo meldden zich diverse jeugdleden aan, maar inmiddels zijn die alweer verdwenen.

„Hier wordt dan geen vervolg aan gegeven, en dat is natuurlijk jammer. Het is sowieso vaak te vrijblijvend. En dat gaat mij aan het hart, want zo gaat het niet goed. En het verleden heeft bewezen dat als een voetbalclub uit een dorp verdwijnt, die niet meer terugkomt. Kijk maar naar bijvoorbeeld Meister SV, Oosterhoek, Kielwindeweer en Borgercompagnie.”

Deel van de spelersgroep wil liever op zaterdag

Zijlstra sluit zich hierbij aan. Hij ziet de bui al hangen nu een deel van de spelersgroep heeft aangegeven liever op zaterdag te willen voetballen. Dit idee hangt als het zwaard van Damocles boven de vereniging. „Op dit moment heb je twee kampen: de groep ‘wij van de zaterdag’ en de groep ‘wij van de zondag’. Ik vind dit doodzonde. Het zou natuurlijk beter zijn als alle neuzen dezelfde richting opstaan, en alle spelers de schouders eronder zouden zetten.”

Een deel van de huidige zondagselectie heeft aangegeven liever op de ‘Dag des Heren’ te willen voetballen, een ander deel wil graag naar de zaterdag. Zijlstra vreest dat het met het aantal spelers dat heeft aangegeven op zaterdag in de wei te willen het niet gaat lukken. „Of misschien kortstondig. Ideaal zou zijn dat er een stuk of vier, vijf spelers bijkomen en dat Oldambtster Boys komend seizoen met drie elftallen: twee op zondag en eentje op zaterdag aantreedt, maar dit zie ik dus zo snel niet gebeuren.”

Kuipers denkt hier anders over. Hij ziet weinig in een zaterdagteam. „Er is namelijk totaal géén back-up, en dat heb je bij andere verenigingen die uitkomen in de A-categorie wel. Die hebben wel een tweede team op de zaterdag of een jeugdteam, waar een beroep op kan worden gedaan bij blessures en dergelijke.”

Het is simpelweg te vrijblijvend

Ook Kuipers is sceptisch. „De spelers die op zaterdag willen spelen gaan ervan uit dat ze dan meer lol in het spelletje zullen hebben, omdat ze vaker wedstrijden gaan winnen. Ik denk dat dat een utopie is. Hét probleem, in mijn ogen, is de instelling. Het is simpelweg te vrijblijvend. Dat verandert niet door op een andere dag te gaan voetballen.”

„Weet je wat het is”, gaat Kuipers verder. „Oldambtster Boys staat dit seizoen weer troosteloos onderaan, maar zoveel verschil met het gros van de ploegen in de competitie is er niet. Als er bijvoorbeeld drie, vier versterkingen bijkomen - voor elke linie één - dan ben je er al. Daar trekken de andere jongens zich dan aan op. Om nieuwe spelers naar de club te trekken, zal er echter iets moeten veranderen. Nogmaals; dat vrijblijvende moet er af.”

Zijlstra is het met Kuipers eens. „Misschien ben ik wat zwartgallig, maar er zal op korte termijn iets moeten veranderen, anders gaat het niet goed. En dat gebakkelei over op zaterdag of op zondag voetballen helpt hier ook niet aan mee.”

Trots op zo’n cultclub

„Ik krijg wel eens te horen van mensen: ‘Dat die club nog bestaat?’, en dat steekt”, sluit Kuipers af. „Ik ben er trots op dat zo’n cultclub er nog is. Als die verdwijnt is er niets meer in het dorp. Dat mag dus niet verloren gaan, maar zoals het nu gaat spelen de spelers met vuur. We moeten juist met elkaar gaan verbinden en niet blijven hangen in oud zeer.”

Nieuws

menu