De Dollert draagt haar kerk in Nieuwolda over aan Stichting Oude Groninger Kerken

De kerk in Nieuwolda. Foto: SOGK, Duncan Wijting

Vijf maanden later dan gepland draagt de protestantse gemeente De Dollert de kerk in Nieuwolda over aan Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De overdracht, die vanwege de coronacrisis uitgesteld werd, vindt 11 september in besloten kring plaats.

De uit een fusie van Protestantse Gemeente Reiderland en Protestantse Gemeente Nieuwolda-Oostwold ontstane Protestantse Gemeente De Dollert gebruikte de kerk eens per maand voor een zondagse dienst. Dat blijft ze ook in de toekomst doen.

Een uit vrijwilligers uit het dorp bestaande commissie zorgt voor een invulling van het kerkgebouw.

Nalatenschap plaatselijke kruidenier

De kerk in Nieuwolda kon in 1718 worden gebouwd dankzij de plaatselijke kruidenier Tymen Harmens. Bij zijn overlijden liet hij de dorpsgemeenschap 4000 euro na. Met dit geld werd een eenvoudige zaalkerk gebouwd.

In 1765 werd aan de westkant van de kerk een vrijstaande toren gebouwd. Deze toren staat los van de kerk, maar is er met een smalle passage mee verbonden. De toren en de passage zijn en blijven eigendom van de gemeente Oldambt.

Op de eerste verdieping van de toren is een vergaderruimte gecreëerd.

18de-eeuwse inventaris compleet

De originele 18de-eeuwse inventaris van de kerk is nog vrijwel compleet. Hiertoe behoren onder meer een preekstoel uit 1718 - een gezamenlijk product van Allert Meijer en Jan de Rijk - en een in 1787 door Johann Friedrich Wenthin gebouwd orgel.

Dit orgel, dat in 2001 gerestaureerd werd, heeft 19 registers waarvan 11 op het hoofdwerk en 8 op het bovenwerk, en heeft een aangehangen pedaal.

94 kerken

Stichting Oude Groninger Kerken heeft met overdracht van de kerk in Nieuwolda 94 kerken, 57 kerkhoven/ begraafplaatsen, 9 (vrijstaande) torens en 2 synagogen in haar bezit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu