De deelnemers stromen binnen voor het worsteltoernooi van Zoë Klunder in Blauwestad. Ook aan vrijwilligers geen gebrek. ('En nu maar hopen op mooi weer')

Zoë Klunder: 'Ik denk dat iedereen het wel in zich heeft om eens een lekker potje te stoeien' Foto: Frans Stegeman

De voorbereidingen voor het worsteltoernooi dat Zoë Klunder voor zaterdag 28 augustus organiseert op het strand van het Oldambtmeer (Noordzijde) zijn in volle gang. De deelnemers uit binnen- en buitenland stromen binnen en de lijst met vrijwilligers groeit. Wat de 19-jarige inwoonster van Midwolda niet in de hand heeft zijn de weersomstandigheden. „Nu maar hopen op mooi weer.”
Lees meer over
Oldambt

Het betreft namelijk een echt strandtoernooi; wat wil zeggen dat er niet op matten wordt geworsteld zoals gebruikelijk is. Uiteraard gaat ze ervan uit dat Pluvius haar goed gezind is. “Zowel voor kinderen als volwassenen is worstelen op het zand heel leuk”, zegt ze.

Beachworstelen wordt heel vaak gedaan in Aziatische landen, maar in Nederland eigenlijk nooit. „En daarom lijkt het mij leuk om zoiets te organiseren, want zo is het een heel traditionele manier van worstelen.”

Zoë is - zoals bekend - zelf ook een fanatiek worstelaar, hoewel ze als zesjarig meisje met judo is begonnen. Vanaf haar zestiende werd ze steeds beter in worstelen en is ze vaker gaan deelnemen aan internationale toernooien.

Het worsteltalent heeft het toernooi de naam Victorya Open meegegeven, omdat Victory voor overwinning staat en zij vindt dat het helemaal bij worstelen past. “Winnen is zo leuk en het worstelen staat deze dag helemaal in het teken hiervan.”

Er mogen aan dit toernooi verschillende disciplines meedoen

Er mogen aan dit toernooi verschillende disciplines meedoen. Eén ervan is MMA (Mixed Marerial Arts), wat op dit moment zeer populair is. Het is een combinatie van worstelen, judo, kungfu, boksen, kickboksen, thaiboksen, karate en Jiujitsu. „Ook al heb je nog nooit geworsteld ben je welkom. Ik denk dat iedereen het wel in zich heeft om eens een lekker potje te stoeien en dat nodigt het event ook zo uit, omdat het open en toegankelijk is.”

Niet alleen sporters uit Nederland doen mee aan het toernooi, ook uit het buitenland komen ze op 28 augustus naar Blauwestad, zoals uit Ghana, Duitsland, Engeleland en België. Zoë kent de veel van de deelnemers van haar internationale carrière. “Ik heb heel veel wedstrijden gedaan in het buitenland, veel in Azië, Europa en het Oostblok. Zij hebben mij gevraagd om in deze landen te komen worstelen en nu is het mijn beurt om deze atleten uit te nodigen. Hoewel ik nog jong ben, heb ik ook in het mannencircuit goede contacten. Er doen best veel mannen mee en dan met name in de gewichtsklassen onder de 80, 90 en 100 kilo. Dit zijn dan ook de spectaculairste poules om naar te kijken”, zegt ze.

Sport breder onder de aandacht brengen

Met het worsteltoernooi wil ze de sport breder onder de aandacht brengen. Dit doet ze ook tijdens het geven van lessen op basisscholen. Ze ervaart dat de kinderen hun zelfvertrouwen hiermee opkrikken. Het winnen is hierbij niet het belangrijkste, wel het samen sporten.

Ook als het even tegenzit, wat Zoë in haar carrière eveneens heeft ervaren. De Midwolder heeft als topsporter namelijk een aantal keren te maken gehad met zware blessures, zo moest ze onder meer operaties aan armen en benen ondergaan. „Dit weerhoudt mij er niet van om van deze sport te blijven genieten en om mijn enthousiasme voor de sport over te brengen op anderen.”

Meer informatie en aanmelden

Het toernooi, het Victorya Open, aan het Oldambtmeer start op 28 augustus om 10.00 uur. Voor meer informatie en aanmelden kan een mail worden gestuurd naar [email protected] .

Nieuws

Meest gelezen

menu