De grootste vogelmarkt van het noorden strijkt weer neer in de Eextahal in Scheemda

Er worden op de vogelmarkt diverse soorten aangeboden, zoals parkieten. Foto: Pixabay

Het kan weer, het mag weer. Na ruim anderhalf jaar van ijzige stilte vanwege de coronabeperkingen strijkt de grootste vogelmarkt van het noorden komende zaterdag weer neer in de Eextahal van Scheemda. De organisatie is in handen van De Vogelvriend uit Winschoten.
Lees meer over
Oldambt

Normaliter wisselen op een dergelijke markt rond de duizend vogels van eigenaar, of dit nu ook het geval is weet bestuurslid Hinderikus Nanninga niet. „Dat is afwachten. Een groot aantal vogelliefhebbers en handelaren heeft toegezegd te zullen afreizen naar de Eextahal, maar ook een aantal heeft afgezegd.”

Ik heb al vanaf mijn tiende parkieten

Nanninga heeft zelf een aantal jongen in de aanbieding. „Ik heb al vanaf mijn tiende parkieten”, zegt de 78-jarige vogelliefhebber. „In mijn ouderlijk huis, toen nog in Winschoten, hadden we een kanarie in een kooitje, maar dat vond ik helemaal niks. Op de vraag of ik een paar parkieten mocht aanschaffen, reageerden mijn ouders destijds positief. En daarop heb ik toen op mijn slaapkamer twee hokjes van een halve meter in het vierkant in elkaar getimmerd.”

Inmiddels woont Nanninga al ongeveer een kwart eeuw in Scheemda. „Aanvankelijk in een tussenwoning, later in een hoekwoning. Toen ik naar de tussenwoning verhuisde heb ik de parkieten weggedaan doordat er simpelweg geen ruimte was voor de hokken. Na de verhuizing naar de hoekwoning, heb ik meteen weer een volière aangeschaft.”

Er veel bij kijken

Op dit moment heeft Nanninga negen broedhokken, met een aantal jongen. „Voor leken ziet de hobby er vrij simpel uit, maar wie zich er een beetje in verdiept, merkt al gauw dat er veel meer bij komt kijken, en dat er behoorlijk wat tijd in gaat zitten. Ik ben bijvoorbeeld iedere dag wel anderhalf tot twee uren bezig de dieren te verzorgen en de hokken schoon te maken.”

De liefde voor de parkieten is overigens nooit verdwenen. „De één legt zich toe op tropische vogels, anderen op kanaries (‘Wist je trouwens dat kanaries van origine groen zijn?’), en ik op parkieten.”

Nanninga let daarbij onder andere op de houding van de vogel, of het beestje fier op zijn poten staan, de belijning en de breedte van de borst. Of hij zaterdag ook nieuwe exemplaren aanschaft, laat hij nog even in het midden. „Dat is niet de bedoeling, maar goed, dat zeg ik wel vaker.”

Wie zaterdag een kijkje wil nemen op de vogelmarkt in de Eextahal aan de Plantsoenlaan 19 in Scheemda is vanaf 12.30 uur welkom. De entree bedraagt drie euro. Kinderen tot 12 jaar mogen, onder begeleiding, gratis naar binnen.

Nieuws

Meest gelezen

menu