De naam Triton is onlosmakelijk verbonden met Wedderveer (Voorbereidingen voor feestweek en reünie in mei 2022)

Tekening van discotheek Triton. Foto: Oud Bellingwolde

Wie Triton zegt, zegt Wedderveer. In de jaren zestig en zeventig was in het buurtschap tussen Wedde en Blijham aan de westzijde van de Westerwoldse Aa een voor die tijd hypermoderne dancing en een openluchtzwembad met die naam gevestigd. Volgend jaar mei staat er groot evenement op de rol: ‘Triton, in glorietijd’.
Lees meer over
Oldambt

„Het is de bedoeling dat er een feesttent komt op de plek waar ooit het zwembad stond, aan de Albert Wubsweg”, zegt Meike Stedema. „We willen hiervoor graag in contact komen met mensen die het zwembad en de discotheek hebben bezocht, en met dj’s en bestuursleden die verhalen en foto’s hebben verzameld van de Triton-tijd.”

De feestweek staat gepland van 4 tot en met 8 mei. „De voorbereidingen zijn nog in een pril stadium, maar het is de bedoeling dat er wordt samengewerkt met het lokale 4/5 mei comité, die de eerste twee dagen gaan invullen, of met ideeën komen hoe beide dagen ingevuld kunnen worden. Verder staat er een reünie op de rol en een feestavond met muziek uit de Triton-tijd.”

Ook zijn er plannen om een deel van het interieur van de discotheek na te bouwen en komt er een tentoonstelling met foto’s en dergelijke.

Mensen kwamen van heinde en verre

Lineke Dekker, die ook in de organisatie zit, bezocht als tiener zowel het zwembad als de discotheek. „Mensen kwamen van heinde en verre. Triton was echt een begrip in die tijd. Dit had er ook mee te maken dat er in omliggende dorpen weinig uitgaansgelegenheden waren, zeker niet een dergelijk grote discotheek als Triton.”

De discotheek en het openluchtzwembad waren overigens niet de enige publiekstrekkers in Wedderveer. Er waren namelijk nog twee kleinere dancings en een tweede zwembad, Klein Scheveningen.

Ik was nog maar vijftien jaar en moest eigenlijk nog drie maanden wachten om er te kunnen draaien

Henk IJsenbrand, die nog altijd een bloemenzaak runt in Vriescheloo, maakte als deejay de gloriedagen van discotheek Triton mee. „Ik was nog maar vijftien jaar en moest eigenlijk nog drie maanden wachten om er te kunnen draaien, maar dit werd door de vingers gezien.”

„Discotheek Triton was in die tijd de voorloper van de grote discotheken. In de regio was er nergens een dergelijke uitgaansgelegenheid. Er konden wel duizend man in. Bovendien hadden we toen al de nieuwste snufjes, van stroboscooplampen tot quadrofonie.”

Grote namen in de muziekbusiness wisten Wedderveer te vinden. „Zeker, grote namen uit die tijd als BZN en Dizzy Man’s Band traden er op. Ook Golden Earring zou langskomen, maar dit ging niet door omdat het podium te klein was.”

Uit de speakers knalde toen het nummer ‘Mon Amour’

Met BZN had het team van Triton een goede verhouding. „BZN was toen nog een rockband met Jan Keizer op de drums. Jan was een uitstekende voetballer, die indertijd de mogelijkheid had om een contract te tekenen bij FC Volendam, maar hij koos uiteindelijk voor de muziek. Met een voetbalteam zijn we ooit naar Volendam geweest om daar te gaan voetballen. Ik weet nog dat manager Dick de Boer mij meenam en een tape liet horen. ‘Deze kant willen we op’, zei hij. ‘In de rockmuziek is geen droog brood meer te verdienen, vandaar de koerswijziging’. Uit de speakers knalde toen het nummer ‘Mon Amour’.”

IJsenbrand bleef tot zijn 24e deejay in de discotheek. „Ik trouwde op mijn 23e en later ben ik begonnen met de bloemenzaak. De tijd ontbrak om daarnaast nog platen te draaien. Achteraf misschien niet zo’n slimme keuze, want als deejay was toen veel geld te verdienen.”

De ondernemer uit Vriescheloo weet dat er nog veel fotomateriaal en dergelijke uit die tijd moeten zijn. „Ik heb een groot aantal jaren geleden nog contact gehad met de eigenaar uit die tijd, Huub van der Wal. Hij had een compleet boekwerk over Triton, inclusief een lijst met de inkoop van de drank, ha, ha.”

„Er moest veel ingekocht worden”, vervolgt hij, „mensen kamen overal vandaan, van de stad Groningen, tot Hoogezand en van De Monden tot Duitsland, een unieke periode. In de discotheek zijn heel wat prille liefdes gestart. Een groot aantal bezoekers heeft elkaar daar leren kennen en is nu getrouwd. Blij dat ik hiervan deel heb gemaakt.”

Contact

Wie fotomateriaal heeft van het openluchtbad, officieel zweminrichting Heisingbad Triton en discotheek Triton kan contact opnemen met Lineke Dekker, via 0597-561717. Zie ook www.wedderveer.nl .

Nieuws

menu