Jacob Dijkhoff (81) uit Wedde trekt nog tweemaal per week zijn hardloopschoenen aan. 'Eem ien de handen spijen en deur'

Jacob Dijkhoff loopt elke woensdag en zondag zes kilometer hard. Foto: Johannes Houwen

Stilzitten is nou niet bepaald een hobby van Jacob Dijkhoff (81) uit Wedde. Hij is onder meer vrijwilliger bij v.v. Veelerveen en onderhoudt vijf tuinen van oudjes, zoals hij ze noemt, die de hulp hebben ingeschakeld van het zorgproject Wedde dat ‘t lukt. Daarnaast trekt hij nog tweemaal per week de hardloopschoenen aan voor een rondje van pakweg zes kilometer door de fraaie natuur.
Lees meer over
Westerwolde

„Een aantal jaren geleden liep ik nog drie keer in de week, twee rondjes van tien kilometer en eentje van vijftien kilometer. Maar op den duur merk je toch dat je wat ouder wordt.”

Dijkhoff (‘met twee f’en, een beetje mofachtig’) wil het hardlopen nog zeker een paar jaren volhouden. „Ik ben van plan om minimaal honderd te worden, en om dat te bereiken moet je blijven bewegen. Natuurlijk heb ik ook wel eens minder zin om te gaan lopen, of werken de spieren niet mee, maar dan is het een kwestie van ‘ eem ien de handen spijen en deur ’.”

Metselaar in de bouw

De krasse inwoner van Wedde, die onder meer als metselaar in de bouw heeft gewerkt, denkt dat hij het doorzetten van zijn moeder heeft meegekregen. „Zij moest niet alleen haar vier kinderen opvoeden, maar had ook de zorg over mijn vader die aan de ziekte van Parkinson leed. En in de tijd dat ik jong was had je nog geen afwasmachines en wasmachines, alles moest met de hand. Ondanks dat vond moeder ook nog tijd om op het aardappelland te werken, om zo wat extra geld te verdienen.”

Dijkhoffs moeder is uiteindelijk 88 jaar geworden, zijn vader 58. „Je moet dus ook een beetje geluk hebben met de gezondheid. Mijn broer leed ook aan Parkinson, en is allang weg. Ik heb zelf, gelukkig, nooit noemenswaardige mankementen gehad, afgezien van een ontsteking die ik opliep toen ik ben gevallen. De dokter drukte mij destijds op het hart de kuur, die ik van hem meekreeg, af te maken en dat heb ik toen maar gedaan. Normaal gesproken doe ik niet aan tabletten.”

Van schilderen tot onkruid wieden

De Wedder voetbalde tot zijn 74e bij v.v. Veelerveen, de voetbalclub waarvoor hij nu nog als vrijwilliger actief is. „Ik doe daar van alles, van schilderen tot onkruid wieden. Verder ben ik sinds drie jaar vrijwilliger bij Wedde dat ‘t lukt. Ik onderhoud op dit moment tuinen van vijf oudjes tussen de 85 en 90 jaar, zodat ze langer in hun huisje kunnen blijven wonen. Meer tuinen wil ik ook niet, want bij mijzelf ‘ om t hoes en dak ’ moet ook nog wel wat gebeuren. Als je het een tijdje niet bijhoudt, dan ben je achter de meet. Vooral met dit groeizame weer.”

Nogmaals, stilzitten zit niet in de ‘aard van het beestje’. „Nee man, ga weg. Je moet in beweging blijven, dan blijf je fit. Bovendien moet ik wel actief blijven om calorieën te verbranden, want ik eet als n slootgroaver .”

Nieuws

Meest gelezen

menu