Samen met

Fieke Gosselaar signeert nieuwste boek bij Bruna in Winschoten. 'Als stimulans om boek te kopen in de boekhandel, zodat die niet uit het straatbeeld verdwijnt'

Fieke Gosselaar. Corné Sparidaens

Fieke Gosselaar (Finsterwolde, 1982) signeert op de eerste dag van de Boekenweek, die op zaterdag 9 april begint en duurt tot en met maandag 18 april, haar nieuwste boek ‘Als je ze kent’. De signeersessie op 9 april is van 14.00 tot 15.30 uur.
Lees meer over
Streekblad

In ‘Als je ze kent’ maakt de lezer kennis met gewone en toch bijzondere mensen uit zomaar een stad. Gosselaar schrijft over het belang van contact met anderen en de manier waarop jouw leven dat van je naasten beïnvloedt.

De ervaring leert dat tijdens de signeersessies bij de Winschoter Bruna de zaak aardig vol loopt. „Maar dit is een vertekend beeld. Bij dit soort, ik noem het maar: evenementen, komen er veel mensen, maar met name op een doordeweekse dag is het vrij stil in de winkel”, zegt André Timmermans van de Bruna in Winschoten.

Aan het lezen van boeken kleeft blijkbaar een saai imago. „En dat is het niet. Om meer mensen aan het lezen te krijgen is echter niet eenvoudig.”

Met name onder jongeren is lezen niet ‘hip’

De Boekenweek is onder meer bedoeld om dit te bewerkstellingen. Met name onder jongeren is lezen niet ‘hip’. Vandaar ook dat het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) een Boekenweek voor Jongeren (Literatour) in het leven heeft geroepen. Het CPNB hoopt met deze campagne de jeugd van 15 tot en met 18 jaar te stimuleren meer te gaan lezen. Ook wil Literatour de scholieren helpen bij het vinden van een boek dat het beste bij hen past.

Dat is nodig is, merkt ook Timmermans. „Je merkt het onder meer aan de omzet. Mensen lezen steeds minder boeken, en als ze al boeken lezen dan bestellen ze de boeken vaak online.”

Taalvaardigheid en ontwikkeling van denken en verbeelden

Timmermans merkt ook dat met name jongeren minder vaak een boek kopen. „Lezen is onder de jeugd niet populair, al moet ik er wel bijzeggen dat sommige scholen wel erg hun best doen het lezen bij hun leerlingen te stimuleren. Ik merk duidelijk dat een aantal docenten van bijvoorbeeld het Dollard College in Winschoten, Bert Hensema onder andere, hun leerlingen wijzen op het belang van lezen voor onder meer de taalvaardigheid en de ontwikkeling van het denken en verbeelden.”

„Je ziet ook dat jongeren die zijn begonnen met lezen dit leuk vinden en dan blijven lezen. Je zou kunnen zeggen: lezen moet men leren. In dit kader zie ik ook een belangrijke taak voor de ouders weggelegd.” En verder: „Wat mij ook opvalt is dat een deel van de jongeren die ik over de vloer krijg in de winkel kiezen voor Engelse boeken.”

Hoofd boven water houden

Dat de populariteit van het geschreven woord minder wordt merken zijn collega’s ook. „Misschien in de stad Groningen kan een boekenzaak nog, maar in andere dorpen en steden zijn veel zelfstandige boekhandels al verdwenen. Het zou voor de Bruna in Winschoten eveneens lastig worden om het hoofd boven water te houden als we louter moesten rondkomen van de verkoop van boeken. Vandaar ook dat het assortiment is uitgebreid met bijvoorbeeld wenskaarten en dergelijke.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu