Samen met

Foutje bedankt: Uitslag verkiezing in Winschoten ongeldig

Pascal Meinders (links) en Felix Röben ondertekenden november vorig jaar de overeenkomst onder toeziend oog van burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Gemeente Oldambt

De draagvlakmeting voor de Bedrijven Investeringszone (BIZ) in Winschoten moet opnieuw. Er kan namelijk niet met zekerheid worden gezegd of de stemming eerlijk is verlopen. Sommige bedrijven hebben geen stembiljet ontvangen, andere kregen er twee.
Lees meer over
Streekblad

Wethouder Erich Wünker trekt het boetekleed aan: “We hoorden dat sommige bedrijven geen stembiljet hadden ontvangen en anderen juist dubbel. Er is nog een poging gedaan om dat te herstellen, maar de registraties klopten daarna niet meer. Dat is reden geweest om de stemming ongeldig te verklaren. Hoe spijtig ook voor alle inzet om mensen naar de stembus te krijgen, er rest ons geen andere keuze dan de stemming opnieuw te doen. We zullen er dan ook alles aan doen om dat op korte termijn te organiseren.”

Veel energie gestoken in bevorderen opkomst

De Cityclub Winschoten stak de afgelopen periode veel energie in het bevorderen van de opkomst voor de stemming. Pascal Meinders van de Cityclub Winschoten noemt het een tegenvaller dat door de procedurefouten de stemming opnieuw moet: “We hebben minimaal 50 procent opkomst nodig en daar hebben we met z’n allen heel hard aan getrokken.”

Meinders stelt dat tijdens de voorbereiding van de stemming bleek bij de collega-ondernemers een heel breed gedragen enthousiasme voor de BIZ bestond. „Tijd om daar al te lang bij stil te staan is er niet. We gaan er weer voor en vertrouwen erop dat de ondernemers hun stem weer zullen uitbrengen. Er hangt namelijk nogal wat vanaf; géén BIZ betekent simpelweg geen geld voor evenementen zoals Waterbei, de Sinterklaasintocht, Duitse dagen, enzovoorts. Dat zou heel zonde zijn voor Winschoten. Dat voelen alle ondernemers.”

Inkomsten genereren voor activiteiten in de binnenstad

Al langere tijd hebben de Winschoter ondernemers de wens om een BIZ op te richten, om zo inkomsten te genereren voor activiteiten in de binnenstad. In november werd daartoe een uitvoeringsovereenkomst getekend. Voor de invoering van een BIZ-heffing is vereist is dat minimaal 50 procent van de bijdrage (‘belasting’)plichtigen in het gebied van de BIZ deelneemt aan de draagvlakmeting/stemming. Tweederde van die 50 procent moet vóór de BIZ zijn en van de voorstemmers dient de totale WOZ-waarde van de panden groter te zijn dan van de tegenstemmers.

Kloppend stadshart

Stichting Ondernemers Centrum Winschoten en de gemeente Oldambt hebben november vorig jaar de uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investeringszone (BIZ) getekend. Het tekenen van deze overeenkomst is weer stap om van het centrum van Winschoten weer een kloppend stadshart te maken. Waar consumenten graag komen, verblijven, besteden én terugkeren.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu