Geëmotioneerde Maya Wildevuur opent 'De Schilderijententoonstelling' op Campus Winschoten

Kunstenares Maya Wildevuur refereerde onder meer aan de situatie in Oekraïne: 'Donkere krochten en merkwaardige uithoeken van de menselijke ziel' Frans Stegeman

Kunstenares Maya Wildevuur opende vrijdagmiddag ‘De Schilderijententoonstelling op Campus Winschoten. Zij reageerde heel emotioneel bij het zien van de werken. “Ik moet gewoon huilen met wat ik hier zie. Hoe talentvol zijn al deze studenten en wat een prachtige werken.”
Lees meer over
Oldambt

Geïnspireerd door tien kunstwerken, gemaakt door de Russische kunstenaar Viktor Hartman (1834–1873), componeerde Modest Moessorgski in 1874 zijn pianocyclus ‘De Schilderijententoonstelling’. De monumentale delen tonen de grootsheid en de nobele kanten van de menselijke ziel, maar ook donkere krochten en merkwaardige uithoeken.

Studenten Mediavormgeving van de Campus Winschoten en de BBS II Leer maakten aan de hand van dit beroemde muziekstuk allerlei schilderijen en beelden. Naar aanleiding van 10 muzikale motieven werden 23 kunstwerken vervaardigd, van schilderijen, tekeningen en digitale kunstwerken, tot een foto en een sculptuur.

De 23 kunstwerken vormen ook een ‘Gesamtkunstwerk’, een gezamenlijke interpretatie van Moessorgski’s meesterlijke muziekstuk over menselijke thema’s en concepten die tijdloos zijn, en nog net zo actueel als 150 jaar geleden. Als klap op de vuurpijl werd het meesterwerk vrijdagmiddag uitgevoerd op vleugel en trompet door Ira en Willem Frieswijk.

Nieuws

menu