Iedere week komen er bij Voedselbank Oldambt zes nieuwe aanvragen voor hulp. Stijgende prijzen van boodschappen en energie brengen mensen in problemen

Uitgifte van voedselpakketten aan klanten van Voedselbank Oldambt. Harry Tielman

De economie groeit, de werkloosheid daalt, de huizenprijzen schieten door het plafond, en er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Toch is het consumentenvertrouwen momenteel ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, en dat heeft onder meer te maken met de hoge inflatie. Ons geld wordt simpelweg minder waard, waardoor meer mensen in financiële problemen komen. Dat ziet Voedselbank Oldambt ook. Op dit moment komen er gemiddeld zes aanvragen per week binnen.
Lees meer over
Oldambt

„Door de stijgende prijzen van boodschappen en gas komen steeds meer mensen in de problemen”, zegt office manager Hanny de Jong. „Het is een tijdje rustig geweest, maar nu trekt het aantal gezinnen dat noodgedwongen een beroep moet doen op de voedselbank weer aan.”

„Heel veel van onze nieuwe klanten zijn onder bewind gesteld”, vervolgt De Jong. Onderbewindstelling is mogelijk wanneer iemand als gevolg van een lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat is om zijn financiële belangen behoorlijk waar te nemen. „Bij ons kloppen regelmatig gezinnen aan die met ongeveer 50 euro per week aan leefgeld rond moeten zien te komen. En met bijvoorbeeld twee kinderen in huis lukt dat niet.”

Hoofd boven water houden

In Nederland zijn maar liefst 165 voedselbanken nodig om mensen te helpen hun hoofd boven water te houden. De klanten zijn ouders met kinderen, singles, AOW’ers die hun leven lang gewerkt hebben en ZZP’ers met een te laag inkomen. Voedselbank Oldambt helpt momenteel ruim 350 gezinnen. „En ja, daar zijn ook gezinnen bij waarvan de vader of moeder werken, maar die desondanks geldproblemen hebben. Verder kloppen er ook zo nu en dan ondernemers aan.”

Supermarkten bewaken scherper hun voorraden

Het aanbod wat de klanten van Voedselbank Oldambt krijgen is afhankelijk van wat supermarkten, bakkerijen, groenteboeren en slagerijen aanbieden. „Supermarkten en voedselfabrikanten bewaken steeds scherper hun voorraden. Dit onder meer om verspilling van voedsel tegen te gaan. In het verleden kregen de voedselbanken de producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanzaten; nu worden die producten met fikse kortingen aan de consumenten verkocht.”

Klanten van de voedselbank kregen normaliter elke week een zogenoemd gezond pakket met bijvoorbeeld pasta, fruit in blik, rijst, suiker en houdbare melk, nu gebeurt dat om de veertien dagen.

Producten doneren aan de voedselbank

„De vrijwilligers die ervoor zorgen dat de klanten iedere week een voedselpakket krijgen, zijn dan ook blij met alle donaties die binnenkomen en alle hulp die ze krijgen”, aldus De Jong. „Wie producten wil doneren aan Voedselbank Oldambt kan elke dag tussen 9.00 en 13.00 uur terecht aan de J. A. Koningstraat 28B in Winschoten.”

De lijst met producten waar met name behoefte aan is, staat op https://www.voedselbankoldambt.nl/vragen/ .

Nieuws

menu