In huis de rust zelve, op de baan een 'beest'. Whippet Diva uit Oude Pekela is Nederlands kampioen Windhondenrennen

Diva, met het rode rendek, aan de leiding. Foto: Toi Korsten

Yvonne Bouwsma uit Oude Pekela is met haar hond Diva afgelopen zondag Nederlands kampioen Windhondenrennen geworden op de 350 meter lange renbaan in het Brabantse Son en Breugel. De whippet, die twee jaar geleden door de Pekelse werd gekocht, bleef de regerend kampioen nipt voor.

Bouwsma traint met haar whippet op De Koerbelt van Windhonden Renvereniging Rijssen. „Door de coronabeperkingen mocht er op de baan van de Pekelder Windhonden Ren Club (PWRC) niet getraind worden. In Rijssen mocht dit wel. Vandaar dat ik daar lid ben geworden.”

Dat Diva met de NK-titel aan de haal zou gaan is, gezien haar afkomst, niet zo verwonderlijk. Haar moeder werd ook al Nederlands kampioen en datzelfde geldt voor de moeder van Diva’s vader.

Baan aan de Zaaiweg in Oude Pekela was gesloten

De baan aan de Zaaiweg in Oude Pekela was gesloten, omdat windhondenrennen volgens de gemeente valt onder de categorie ‘hobby’ en niet onder ‘sport’. Diverse andere gemeenten, zoals Rijssen, stelden hun banen echter wel open voor trainingen.

Om deel te nemen aan het NK in de A-klasse, moeten de whippets in de B-klasse voldoende punten halen. „Ook kan de jury bepalen dat de whippet mag promoveren, als het dier er met kop en schouders bovenuit steekt.”

Binnenshuis en buitenshuis

Diva, bij wie de snelheid in de genen zit, is overigens thuis de rust zelfde, maar verandert eenmaal buiten in een ‘beest’. „Ik zeg wel eens, ik heb twee honden: de rustige Diva die binnenshuis veel ligt te slapen, en de Diva die buitenshuis niets anders wil dan heel snel rennen.”

De Pekelse, die tot 2016 met twee inmiddels overleden whippets (‘Ze kunnen 14, 15 jaar oud worden; deelnemen aan wedstrijden mag tot hun achtste’) ook wedstrijden liep, kwam nog niet eerder tot een dergelijk resultaat. „Een van mijn vroegere whippets heeft ook op het NK gestaan, maar viel buiten de prijzen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu